„Számunkra a cserkészet azt jelenti, hogy emberebb emberek és magyarabb magyarok lehetünk“

0
122

Július 25-e és augusztus 4-e között zajlott le a 11. Horvátországi Cserkésztalálkozó, amelyen a zágrábi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat is részt vett. A többezres rendezvényen 16 fővel a zágrábi csapat képviselte magyarságunkat.

Reggel 7 óra. A lovinaci erdős-hegyes területen sátrak sokasága fogad bennünket, egy nemzetközi cserkésztalálkozó zajlik éppen. Akkor értünk oda, amikor a magyar cserkészcsapat táborhelyén az egyik vezető éppen a Tavaszi szél vizet áraszt című dallal ébresztgette a táborlakókat. Egy 16 főt számláló csapattal érkeztek erre a szemlére. A táborhelyüket saját maguk készítették el.

Az ébresztőt követően torna, sátorszemle és zászlófelvonás a reggeli program, majd mindennap 1-1 téma kapcsán délelőtti és délutáni foglalkozásokat tartottak a találkozóra összegyűlt több mint 2000 cserkésznek.

– A Zrínyi Miklós Cserkészcsapat 2006-ban alakult Zágrábban, azóta a fővárosi gyerekek közül majdnem mindenki, aki a magyar közösségünkbe jár, előbb-utóbb a csapat tagjává válik. Pillanatnyilag 40 tagunk van, a kis és nagy cserkészekkel, kószákkal, öreg cserkészekkel együtt. A 26 év alatt nagyon sok barátra és nagyon sok ismeretségre tettünk szert. Vannak kapcsolataink a Magyar Cserkészszövetséggel (MCSSZ), de elmondhatjuk, hogy a külföldi cserkészszövetségek és az MCSSZ fórumán keresztül az egész világ magyar cserkészeivel tartjuk a kapcsolatot. A Zrínyi Miklós Cserkészcsapat tagja a Horvátországi Cserkészszövetségnek is – tudtuk meg Balázs-Piri Zoltántól, a csapat vezetőjétől.

Generációról generációra viszik át a cserkészhagyományokat

A csapat számára minden évben megszervezik a cserkésztábort, havonta vannak programjaik, akár iskolai foglalkozás formájában is, a már hagyományos zágrábi családi napra pedig általában a Bundek-tónál kerül sor.

– Jelenleg van egy segédtisztünk, egy őrsvezetőnk, jómagam cserkésztisztként a csapat vezetője vagyok. Két lány a csapatunkból őrsvezetői képzést fejez be itt, Lovinacon, mi pedig nagyon büszkék vagyunk arra, hogy két új vezetővel gazdagodik a csapatunk – közölte a jó hírt Zoltán.

Érdekességszámba megy, hogy most már olyan gyerekek is vannak a csapatban, akiknek a szülei is cserkészek voltak, és akik még Likó János úrral, a cserkészcsapat alapítójával dolgoztak együtt. Három ilyen család is van.

A világ legnagyobb ifjúsági mozgalma

A cserkészmozgalom a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma. „Felkészülés az életre” – a Horvátországi Cserkészszövetség által szervezett mostani tábornak is ez a mottója.

– Nekünk, magyaroknak a cserkészet azt jelenti, hogy emberebb emberek és magyarabb magyarok lehetünk általa. Erre próbáljuk tanítani a gyerekeket is a foglalkozások alatt. Megismerni a természetet, környezetbarátnak lenni, értékelni és élvezni mindazt, amit a teremtőtől kaptunk. Az élet zajában, a nagy rohanásban általában nem figyelünk az olyan apró részletekre, amelyek végül is szebbé teszik mindennapjainkat – fejtette ki Zoltán.

A cserkészet immár 115 éve működik, jelenünkben lépést kell tartaniuk a technológia fejlődésével és a digitalizációval is. Mindezt beépítik a mindennapjaikba, de úgy, hogy az alapvető cserkész alapelvek és értékek ne sérüljenek. Néha a foglalkozásoknál is használják az okostelefonokat, hiszen az információszerzés, a kapcsolattartás fontos eszköze.

– Az, aki egyszer cserkészfogadalmat tesz, örök életében cserkész marad, ezt a mindennapi életben is nagyon sokszor tapasztaljuk. Nálunk is vannak olyan idősebb volt cserkészek, akik már nem járnak velünk táborozni, nem alszanak sátorban, de nagyon szívesen segítenek nekünk.

A 11 napos tábor ünnepélyes aktusokkal zárult, összesen 1500 horvátországi és 500 külföldi cserkész, valamint több mint 1000 önkéntes segítő részvételével. A tábor a programok és a kompetencia- és tudásfejlesztés mellett az értékátadásról és a közösséget szolgáló önkéntes munkáról szólt.