Számos fellépést hoz az ősz a dályhegyieknek is

0
31

A szüreti hagyományokhoz kötődő folklórszemlét rendeztek az Erdődi járáshoz tartozó Bijelo Brdo településen, amelyen a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület képviselte magyarságunkat.

A városnapi programsorozat egyik rendezvényéről van szó, amelyre ötödik alkalommal került sor, és melynek főtámogatója Belovár-Bilogora megye Turisztikai Közössége. Az egybegyűlteket a műsor elején a város Kultúrgyesületei Közösségének elnöke, Boris Abramović

Habár az Erdőd városához közeli Bijelo Brdo településen népszerűbb a gyümölcstermesztés, mint a szőlészet, a helyiek inkább pálinkát készítenek, mint bort, a lokálpatrióták mégis rendezvényt szőttek az egyik szőlőtermesztéshez köthető hagyomány, a pudárkodás, vagyis a szőlőőrzés szokása köré.

Az esemény főszervezője, a helyi szerb kultúregyesület elsősorban saját népi tánccsoportjainak adott bemutatkozási lehetőséget a rendezvényen, de voltak vendégfellépők is. Magyarságunkat hegyháti egyesületünk képviselte, a dályhegyi Petőfi Sándor Kultúregyesület népi tánccsoportja.

Az egyesület vezetője, Hugyik Imre lapunknak nyilatkozva elmondta, a HMDK augusztus 20-ai központi rendezvényével, melynek házigazdái voltak a dályhegyiek, aktív időszak vette kezdetét tánccsoportjuk számára, hiszen nagyszabású őszi rendezvényekre, fesztiválokra kerül sor, melyeknek elmaradhatatlan részei a néptáncszemlék. (