„Szalmacirkusz” a laskói határban

120
09-szalma

Laskó – Augusztus 8-14. között már hatodik alkalommal került sor nemzetközi szalmafesztiválra, amelynek a témája a cirkusz volt. Így a hét végén a cirkuszvilág szalmából készített elemeit csodálhatták meg azok, akik szombaton vagy vasárnap belépőjegyet váltottak a sajátságos szabadtéri kiállításra.

A falusi szakmai szervezetek klubja és a Horvát Farmer nevű egyesület idén márciusban a vidék legjobb turisztikai eseménye címet adományozta a laskói Szalma Land art Fesztiválnak, amely az elmúlt hat évben számos látogatót vonzott a Laskó alatti tarlóföldre.
A szalmából készülő hagyományos és modern stílusú alkotásoknak a Horvátországból, Szerbiából, Magyarországról, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Norvégiából és Mexikóból érkezett művészek augusztus 8-án álltak neki. Öt nap múlva, szombat délutánra aztán elkészült a szalmakártyavár, az egy lábon egyensúlyozó akrobata, a karikákkal zsonglőrködő balerina, de több absztrakt alkotást is láthattunk.
A laskói Faller Nikola festő- és szobrászművész hat évvel ezelőtt rendezte meg az első alkotótábort szülei szántóföldjén. Azon még csak hazai művészek vettek részt, majd az ezt követők már több külföldi alkotó figyelmét is felkeltették.
A rendezvényre, amely szombaton és vasárnap a közönség számára is hozzáférhető volt, ezúttal is sokan ellátogattak. A különös alkotások mellett bőséges étel- és italválaszték is várta az érdeklődőket, a kézművesek alkotásai sem hiányoztak, és számos kulturális programra is sor került.
Vasárnap este aztán a tűz martalékává vált az általam kétfejű lónak értelmezett, méreteit tekintve a legnagyobb alkotás is.