Szakmai programokon a HMDK Gazdaköre

47
Mezőfalva

A horvátországi magyar gazdákat képviselte több szakmai rendezvényen a HMDK Gazdaköre, de Karancson Kísérleti búzatáblák címmel saját programot is tartottak.

Sűrű időszakon van túl a HMDK Gazdaköre, amely szervezet a horvátországi magyar gazdákat fogja össze. Rendszeresen vesznek részt hazai és külföldi szakmai programokon, szerveznek tanulmányi kirándulásokat, de számos saját kezdeményezés, program megvalósítói is. Az elmúlt időszak sem telt el eseménytelenül a házuk táján.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara június 7-8-án tartotta meg Magyarország legnagyobb szabadtéri agrárszakmai kiállítását a Fejér vármegyei Mezőfalva melletti szántóföldeken, amelyen a HMDK Gazdaköre is jelen volt. A rendezvényen a legújabb nemesítési és kutatási eredmények alapján összeállított mikro- és demóparcellás növénytermesztési és fajtabemutatókat, továbbá munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat lehet megtekinteni kiállítási és szántóföldi körülmények között vagy épp munkavégzés közben.

Orosháza

Pénteken Orosházán tartották meg a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának jubileumi közgyűlését, amin a HMDK Gazdakör küldöttsége is részt vett. A Fórum célja a vidékfejlesztésben érintett Kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, a Kárpát-medencei közös vidékfejlesztési stratégia megfogalmazása, kivitelezésének összehangolása. Emellett szintén Orosházán került sor a Hagyományok-Ízek Versenyére, ami egy termelői kirakodóvásár és szabadtéri programok egyvelege, ezen szintén képviseltette magát gazdaszervezetünk.

Karancson pedig gazdakörünk Kísérleti búzatáblák címmel Syngenta-napokat tartott.