Szakmai fórumot tartott a Kisebbségi Jogvédő Intézet

44

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezésében november 25-én – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának tanácstermében – szakmai fórumra került sor. A tanácskozáson Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke is részt vett.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) célja hozzájárulni ahhoz, hogy a külhoni magyar közösségek hatékony jogvédelemben részesüljenek. Ennek érdekében az intézet támogatja a kisebbségvédelem területén kiemelkedő szerepet játszó személyeket és szervezeteket, kiépítve egy jogsegélyszolgálatot a Kárpát-medencében, valamint megragadva az uniós jog és a nemzetközi jog által kínált lehetőségeket.

Az intézet rendszeresen szervez különböző továbbképzéseket, konferenciákat is, melyek a járványhelyzet miatt az utóbbi két évben online zajlottak. A november 25-ei tanácskozást személyes jelenléttel szervezték meg. Elsőként dr. Bándi Gyula, a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Gyeney Laura, a KJI igazgatója beszélt a kelet-közép-európai kisebbségvédelem aktuális kérdéseiről. Az intézet partnerei a magyar közösségeiket érintő aktuális ügyekről, fejleményekről beszéltek.

Gyeney Laura és Matijević Olivér

– Nagyon fontosnak és hasznosnak tartom az efféle tanácskozásokat, hiszen első kézből hallhatunk azokról a problémákról, melyek közösségeinket érintik. De különösen azért hasznosak, mert itt lehetőségünk van szakmai tapasztalatcserére – mondta Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke.