Szabadtéri tanulási projektben hét ország fiataljai

0
35

Vörösmart adott otthont az egy hétig tartó Szabadtéri tapasztalati tanulás c. Erasmus+ projekt egyik programelemének, ahol hét ország fiataljai cseréltek az ifjúsági munkához szükséges tapasztalatokat, valamint Baranyánkkal is megismerkedtek.

Az eszéki Kreaktiva ifjúsági egyesület éves szinten számos uniós projektet valósít meg és még annál több partnerségben vesz részt, mindezt azért, hogy aktívabbá és motiváltabbá tegye a fiatalokat, lehetőségeket biztosítson számukra a fejlődéshez. A tapasztalati tanulás a cselekvés általi tanulás folyamatát jelenti, célja pedig a készségfejlesztés. A jól megtervezett, felügyelt és értékelt tapasztalati tanulási programok ösztönözhetik az interdiszciplináris tanulás, a civil szerepvállalás, a karrierfejlesztés, az együttműködési hajlandóság, az asszertivitás, a tudatosság, a vezetés és más szakmai és intellektuális készségek előmozdítását.

Az eszéki Kreaktiva egyik aktuális projektje a Szabadtéri tapasztalati tanulás címet viseli és Vörösmarton került sor a megvalósítására. Hét ország (Horvátország, Magyarország, Ciprus, Görögország, Spanyolország, Portugália és Olaszország) fiataljai vettek részt az egy hétig tartó tréningen.

– A tapasztalati tanulás mellett ennek a projektnek fontos része a környezetünk, a természet. A programok mindegyike szabadtéri, a játékok, feladatok mindegyikét lehetőség szerint kint tartottuk, valamint egyúttal Baranyával is megismertettük az ideérkező fiatalokat. Nagy lehetőség ez mindenki számára, hogy önmagunkat fejlesszük, mindezt környezettudatos szemlélettel. A legtöbbünk aktív szerepeket tölt be a közösségi életben, az ifjúsági és szociális munkában, így az itt megszerzett tudást könnyen tudjuk majd továbbvinni a saját környezetünkben is – nyilatkozta lapunknak Vida Ivan, a projekt egyik horvátországi magyar résztvevője.

A 24 fiatallal való munkát egy lett nemzetiségű tréner vezette, aki temérdek tapasztalati tanulási eszközt hozott a résztvevők számára.

– Különféle feladatokkal készültem. Itt a résztvevőknek lehetőségük van olyasmit is megélni, amire a mindennapi életükben nincs mód. Kilépnek a komfortzónájukból, és ilyenkor először természetesen kényelmetlenül érzik magukat. Ezeket a tapasztalásokat átbeszéljük, megfejtjük és átformáljuk úgy, hogy a fejlődést, a személyes fejlődést szolgálja – mondta Ieva Grundšteine, a projekt trénere.