Szabadtéri könyvszekrénnyel népszerűsítik az olvasást Szentlászlón

165

Az Ernestinovói járás Szentlászlóra is telepített szabadtéri könyvszekrényt, amit a Petőfi Sándor Kultúregyesület könyvállományából töltenek fel bárki számára ingyen és egyszerűen hozzáférhető olvasnivalóval.

Az Ernestinovói járás kezdeményezésére a nagy múltú Petar Smajić Művészeti Egyesület néhány éve készített varázslatos „mini könyvtárat” Ernestinovo településen.

A szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület gazdag, több ezer kötetből álló könyvállománnyal rendelkezik, ami nehezen jut el az olvasókhoz, ezért az ernestinovói szabadtéri könyvespolc mintájára,

néhány lelkes kezdeményezőnek köszönhetően itt is telepítettek egy mesebeli, házikóformájú könyvszekrényt a könyvforgalom növelése érdekében.

A házikó a kultúrotthon udvarában kapott helyet, és önmagában is megállná a helyét a falu újabb díszeként, de ennél nemesebb célt szolgál, az olvasást hivatott népszerűsíteni a közösségben.

– A szekrénybe mintegy negyven könyv fér be, a Petőfi Sándor Kultúregyesület könyvtárából töltjük fel gyerekeknek és felnőtteknek szóló, magyar és horvát nyelvű olvasnivalóval. A szekrény ajtaja nyitva áll, esténként ki is van világítva, bárki szabadon elveheti belőle a számára érdekes könyvet. Az egyetlen szabály, hogy miután elolvasták, vissza is kell hozni. A könyvszekrény ezenkívül adakozásra is buzdít, az emberek itt odaajándékozhatják saját könyveiket másoknak – mondta el lapunknak Drenjančević Anita, a szabadtéri könyvespolc egyik üzemeltetője, aki a hivatását tekintve is könyvtáros.

Hozzátette, a faluban már inkább csak az idősebb emberek beszélnek magyarul, akik könnyebben megtalálják a magyar olvasnivalót, de a fiatalok érdeklődését is szeretnék felkelteni, hogy olvasással fejlesszék anyanyelvüket. A szabadpolc tartalmát két-három havonta cserélik, Facebook-oldalt is létrehoztak, hogy hirdessék az aktuális kínálatot.

Az utcai könyvcseréldék ötlete 1991-ből, Németországból származik, Michael Clegg és Martin Guttman művész Darmstadtban állították fel az első szabadtéri könyvespolcot. A könyvszekrények koncepciója egyszerű: hozz egyet és vigyél egyet. A polcok mellett nem áll „ellenőr”, így az ötletgazdák az olvasókra bízzák a könyvállományt. Olyan ez, mint a becsületkassza, amely a társadalmi fejlettség/morál tesztelésére is alkalmas.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.