Szabadegyetem Keszthelyen

33

A döntéshozók és a fiatalok közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára pénteken Keszthelyen, a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) Szabadegyetemének megnyitóján. A horvátországi magyar fiatalokat és a HMDK-t Bonet Stefan képviselte a szabadegyetemen.

A teljes Kárpát-medencei ifjúság képviseltette magát a keszthelyi szabadegyetemen. A háromnapos program alatt előadások, workshopok keretében olyan témákat érintettek, mint a mentális egészség, a fenntarthatóság, a közösségi média és az aktuálpolitika. A 2016 óta szervezett szabadegyetem több száz tenni akaró magyar fiatal találkozási pontja.

Nagy-Vargha Zsófia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán tartott eseményen kiemelte, a minisztérium és a NIT 2024-ben stratégiai megállapodást kötött, amelynek első eredményeként májusban megnyitották az első egyetemi önkéntes pontot. Mint fogalmazott, 2019 óta a fiatalok egy „hullámvasúton ülnek”: a klímaszorongásra érkezett a koronavírus-járvány, majd a háború, ezért szükség van támpontokat adni a számukra.

A legjobb prevenció, ha azokat a közösségeket támogatjuk, amelyek biztos pontot tudnak adni nekik, ilyen a Nemzeti Ifjúsági Tanács és a hozzájuk tartozó ifjúsági szervezetek. A cél továbbra is az, hogy ezeket kiemelten támogassák – fűzte hozzá. Nagy-Vargha Zsófia megemlítette, hogy az elmúlt napokban megjelentek a Nemzeti Tehetség Program pályázati felhívásai, amelyek között a Nemzet Fiatal Tehetségei ösztöndíjra július 31-ig lehet pályázni.

Kovács Péter, a NIT elnöke elmondta, az idén kilencedik alkalommal – először a MIK-kel közösen – rendezett háromnapos szabadegyetem a Kárpát-medence legnagyobb, pártpolitikától mentes ifjúsági fóruma, amelyen több mint háromszáz fiatal vett részt.

A határon túli ifjúsági szervezetek kerekasztalán a HMDK ifjúsági tagozata képviseletében Bonet Stefan vett részt felszólalóként, aki beszámolt a horvátországi magyar fiatalok helyzetéről.

A NIT 2012-ben alakult ifjúsági ernyőszervezet, amely ma már több mint száz tagszervezettel működik; feladatának tekinti egyebek mellett a fiatalok döntéshozatalban való részvétele, a társadalmi befogadás és az önkéntesség segítését. A MIK 1999-ben alakult meg a magyar kormány kezdeményezésére, a konferencia a magyarországi és határon túli fiatalokat és szervezeteiket képviseli.