Svijeće su gorjele za žrtve Domovinskog rata u Dalj Planini

28

Odana je počast žrtvama Domovinskog rata iz Dalj Planine od prije 32 godine u nedjelju svetom misom i polaganjem vijenaca. Svake godine održava se prisjećanje na tragične događaje i radi na tome kako nikada ne bi otišlo u zaborav sve ono što se dogodilo u Dalj Planini prije tri desetljeća.

Svijeća zapaljena u nedjelju u katoličkoj crkvi u Dalj Planini, nije simbolizirala samo početak adventa, već podsjeća i na nevine žrtve koje su ubijene na tom području prije 32 godine. Komemoracija je tradicionalno započela dvojezičnom svetom misom.

-Ovdje se dogodio pravi genocid. Svi ubijeni bili su civili mađarske nacionalnosti koji su za vrijeme Domovinskog rata ostali na području Erduta. U Hrvatskoj ne postoji još jedno mjesto na kojemu je jedna takva mala nacionalna zajednica bila prisiljena podnijeti tako veliku žrtvu – izjavio je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH.

Stanovnici Dalj Planine prisjećaju se tragičnih događaja kod spomen obilježja podignutom na mjesnom groblju i rade na tome kako nikada ne bi otišlo u zaborav sve ono što se dogodilo prije više od tri desetljeća. Nakon što su takozvana, jugoslavenska narodna armija i jedinice srpskih dobrovoljaca okupirali Erdut, lokalni Hrvati, Mađari i svi ne Srbi bili su protjerani ili ubijeni. Srbi su se uselili u njihove prazne kuće.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 70 godina

U brutalnim ubojstvima od studenoga 1991. do veljače 1992. godine život je izgubilo 37 civila. Dana 9. studenoga 1991. okupatori i mjesni Srbi predvođeni „kapetanom“ Arkanom okupili su 12 Hrvata i Mađara iz Erduta i Dalj Planine, zatim ih prevezli u Erdut u tzv. istražni centar, gdje je sutradan pogubljeno svih 12 osoba. Osam od 12 žrtava pronađeno je u slavonskom selu Ćelije, jedna na poljima Dalj Planine i troje u bunaru u Borovu. Brutalna ubojstva nastavljena su i u veljači 1992. godine. Dana 3. srpnja, uhićena je Marija Senaši, rođena 1937. godine jer se raspitivala o sudbini članova svoje obitelji. Ona je također ubijena, a njezino tijelo kasnije je pronađeno na dnu napuštenog bunara u Dalj Planini. Protiv dvojice Srba, Jovice Stanišića i Franka Simatovića, ove godine, 31. svibnja donesena je pravomoćna presuda u optužbi za ubojstvo Marije Senaši. Najmlađa žrtva pokolja u Dalj Planini imala je 17, a najstarija 70 godina.

Nakon prisjećanja na tužne uspomene, jedan po jedan polagani su vijenci sjećanja: uz stanovnike Dalj Planine, lokalnih civilnih udruga i predstavnika Općine Erdut, pognuli su glave sjećanju na žrtve Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH,  János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Sanela Proser-Horvatin, tajnica DZMH.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.