Sveta misa prigodom Dana Presvetog Srca Isusova u Dražu

0
5

DZMH i Mađari Općine Draž su u petak, 19. lipnja u katoličkoj crkvi u Dražu proslavili Dan Presvetog Srca Isusova. Nakon mise na mađarskom jeziku je u lokalnom Domu kulture organiziran domjenak.

Blagdan Presvetog Srca Isusova je IX. Papa Pio proširio na čitavu crkvu. Blagdan se slavi drugu nedjelju nakon Duhova, tj. u petak nakon blagdana Tijelova (19. lipnja ove godine). Poštivanje Isusova srca dogmatski se temelji na Svetom pismu: Isusovo probodeno srce simbol je otkupiteljske ljubavi. Za Mađare iz Draža praznik mnogo znači i zbog toga što se njihova katolička crkva na sjevernoj strani Banskog brda zove Crkva Srca Isusova. Izgrađena je prije Prvog svjetskog rata na inicijativu župnika Dezső Kornél Újlaki. Mađari sela u suradnji s DZMH-om na  taj dan u lipnju svake godine ovdje održavaju svetu misu.

Ovogodišnja proslava održana je prošlog petka. Bio je veliki broj sudionika, u crkvenim klupama su pored lokalnog stanovništva mjesta zauzeli i ljudi iz okolnih sela, iz Topolja, Gajića, Podolja pa je postao svojevrsnim središnjim događajem za tamošnje Mađare.

Misu je održao župnik Gyula Andrási. U svojoj je propovijedi naglasio važnost kvalitetnih ljudskih odnosa pozivajući na samoispitivanje kako se odnosimo prema svojim bližnjima, mogu li se prepoznati pozitivne emocije u odnosima.

Crkvene pjesme između propovijedi vodile su Ilona Pinkert i Ana Pinkert uz pratnju orgulje.

Domaćini našeg događanja bili su saborski zastupnik i predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics,  izvršni predsjednik DZMH-a, Oliver Matijević i zamjenik načelnika općine Draž, Šandor Šipoš.

Oliver Matijević je rekao da je proslava Dana Presvetog Srca Isusova najvažniji mađarski događaj u naselju, koji se redovito održava i nakon ceremonije se održava domjenak. Ni ove godine nije bilo drugačije, program je završio druženjem u domu kulture.