Svečano otvorenje u Vardarcu

0
3

Ovih dana je dovršena potpuna obnova mađarske etno-kuće, ponosa Vardarca, koja je u nedjelju u sklopu svečanosti povezane s kulturnim programom predana mještanima sela.

Zgrada stare škole u Vardarcu funkcionirala je nekoliko desetljeća Stotine i stotine malih učenika su izašli iz njezinih školskih klupa pa su i stanovnici Vardarca emotivno vezani za zgradu. Zbog toga je i Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH) smatrala važnim obnoviti i sačuvati je za buduće generacije. Obnova je započela 2011. godine, gotovo u posljednjem trenutku, jer je zgrada bila u tako lošem stanju da bi sljedeća zima bila kobna za nju. Radovi su se odvijali u nekoliko faza, u četiri godine je ponovo stavljena u upotrabu, a vrata su joj ponovno otvorena 2015. godine. Od primopredaje stalno vlada veliki interes za etno kućom, a u međuvremenu se nastavljala i obnova: izgrađene su nusprostorije, uređeno je dvorište i učiteljski stan, gdje je stvorena spomen soba u čast bivšim učiteljima.

Etno- kuća je u potpunosti obnovljena

U nedjelju je etno kuća ponovno širom otvorila svoja vrata i unatoč vrućini mnogi su došli na svečanost.

Nakon nastupa dviju dječjih plesnih skupina KUD Vardarac, državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, János Árpád Potápi, koji je i prije pet godina bio ovdje održao je svečani govor. Rekao je da je mađarska vlada u posljednjih deset godina učinila sve kako bi Mađari koji ne žive u današnjoj Mađarskoj osjećali da imaju svoju domovinu. Državni tajnik je istaknuo da su posljednjih deset godina djelovali zajedno s DZMH-om. Predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics kao jedini kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima dokaz je njegovog dosadašnjeg rada. Ipak je potrebna svačija potpora kako bi izbori bili uspješni, kako bi Jankovics sa što većim brojem birača iza sebe ponovno ušao u hrvatsko zakonodavno tijelo – rekao je državni tajnik.

„Važno je da se posao koji se započeo prethodnih godina nastavi u narednim godinama“ -naglasio je.

Isto je naglasio i predsjednik DZMH-a, Robert Jankovics, koji se zahvalio Vardarčanima na bezuvjetnoj podršci, koju je DZMH pokušala uzvratiti investicijama i obnovama provedenim posljednjih godina.

– U Vardarcu su u posljednje četiri godine postignute investicije kakve nismo vidjeli u posljednja dva desetljeća. Sretan sam što smo zgradu, koja je toliko važna za Vardarčane spasili od propadanja, a koja će u budućnosti biti dom mnogim lijepim događajima mađarske zajednice- rekao je Robert Jankovics.

Okupljene je pozdravio mađarski veleposlanik u Zagrebu, dr. Csaba Demcsák za kojeg je ovo bio prvi događaj na kojem je službeno sudjelovao.

Događaju su nazočili i povjerenik ministara i zastupnik Fidesz-a u Parlamentu, Péter Hoppál, generalni konzul Mađarske u Osijeku, János Fuzik te glavna tajnica Ureda za nacionalnu politiku Mađarske, Judit Pirityiné Szabó.