Svečani nastup u online okruženju

0
67

Prilagođavajući se situaciji, Mađarsko kulturno društvo “Petőfi Sándor” Lug ove je godine organiziralo online susret zborova na koji je šest mađarskih zborova poslalo videozapis iz svog božićnog repertoara. Videozapis u trajanju od sat vremena dostupan je na Facebook stranici udruge.

MKUD Petőfi Sándor” Lugu prosincusvake godine održava susret zborova u znaku iščekivanja božićnih blagdana. Mjesto susreta je OŠ Lug gdje nastupaju zborovi iz Mađarske i zborovi lokalnih udruga. Advent je izvrsna prilika za svečane predstave pripremajući se istovremeno za božićni ugođaj. To je bio i cilj organizatora kada su prije više od petnaest godina organizirali prvi susret zborova povodom 5. godišnjice reorganizacije mješovitog zbora Luga i Vardarca.

- Reklám -

Ove godine je pandemija utjecala na tradicionalni način susreta, ali su organizatori odlučili svečanost održati putem interneta.

– Unatoč okolnostima, nismo željeli u potpunosti otkazati  događaj za koji smo i ove godine od Savjeta za nacionalne manjine dobili novčana sredstva. Važno nam je da božićni repertoar zborova uvijek postigne svoj cilj, odnosno učini razdoblje došašća intimnijim. Zbog toga smo ove godine odlučili organizirati susret u online okruženju – rekla je predsjednica društva, Kornelija Dera koja je prije mjesec dana zamolila zborove da snime svoje videozapise.

Online susret obogatilo je šest zborova i to mješoviti zbor Luga i Vardarca zajedno sa zborom Kotline, zbor Kulturnog kruga Ady Endre iz Zagreba, zbor Udruge Mađara grada Vukovara te zborovi iz Kozármislenyja i Kislipóa iz Mađarske.

Neki su poslali svježu snimku, drugi nešto iz arhive od čega je sastavljen videozapis u trajanju od sat vremena. Susret se uvijek održava druge subote u prosincu pa je u skladu s tim video u subotu objavljen na Facebook stranici MKUD “Petőfi Sándor” Lug. Video je i dalje dostupan i može se pogledati.

Organizatori se još jednom zahvaljuju onima koji su doprinijeli ovogodišnjem izvanrednom susretu zborova i svima žele čestit i blagoslovljen Božić.