Svečani domjenak i izložba u Zagrebu

0
16

Mađarsko veleposlanstvo u Zagrebu je 21. listopada priredilo svečani domjenak i izložbu “Ars et virtus, Hrvatska-Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine” na mađarskom jeziku u galeriji Klovićevi dvori. Državni tajnik za nacionalnu politiku Mađarske, János Árpád Potápi održao je svečani govor.

Sudionike događaja pozdravio je mađarski veleposlanik u Zagrebu Csaba Demcsák, a potom državni tajnik- Ako govorimo o mađarskoj povijesti, ona nije samo povijest Mađara već i povijest svih naroda koji su nekada živjeli u zajedničkoj domovini. Dakle, mađarska povijest je ujedno i slovačka, rumunjska, rusinska povijest, ali i hrvatska, a hrvatska je povijest i mađarska – rekao je u svom govoru državni tajnik i dodao: u Karpatskom bazenu su ova dva naroda preživjela protekla stoljeća oslanjajući se jedni na druge, štiteći se i pomažući se.

Naglašavajući važnost mađarsko-hrvatskih odnosa, rekao je: „Imamo zajedničku povijest već više od 800 godina iako je u prošlom stoljeću bilo onih s obje strane koji su zabranjivali, osuđivali, prezirali ili poricali, pokušali prikriti ovu zajedničku povijest. Međutim, bilo je mnogo onih koji su znali da sve to nije istina, jer dva naroda ne bi preživjela protekla stoljeća da se nisu oslanjali jedni na druge u Srednjoj Europi. ” Zatim je nastavio: ako definiramo budućnost, možemo je postići samo zajedno i zajedno oblikovati tako da bude pozitivna za naše narode.

– Zadovoljstvo nam je – naglasio je – da mađarski narod ima snažno predstavništvo u Hrvatskoj. Ponosni smo što je velik broj Mađara sudjelovao na izborima i izabrao legitimnog manjinskog saborskog zastupnika, Roberta Jankovicsa. Kao i u slučaju Hrvata u Mađarskoj, i Mađarska čini sve što je u njezinoj moći kako bi se i Hrvati u Mađarskoj, kao i u prošlim stoljećima, osjećali kod kuće.

Nazočni su potom pogledali izložbu “Ars et virtus, Hrvatska-Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine”, koju su 24. rujna otvorili premijer Andrej Plenković, ministar ljudskih resursa Mađarske, Miklós Kásler i ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek. Izložba u Zagrebu će se moći pogledati do 22. studenog.

Događaju su prisustvovali predstavnici mađarskih organizacija i institucija u Hrvatskoj. Među uzvanicima, između ostalih, bio je i saborski zastupnik Robert Jankovics te Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku pri Vladi Mađarske.