Svečana sjednica povodom 90. obljetnice osnivanja Mađarskog kulturnog društva Ady Endre iz Zagreba

Jedna od udruga Mađara u Hrvatskoj s najvećom prošlošću, Mađarsko kulturno društvo Ady Endre, Zagreb, ove godine u lipnju proslavilo je 90. obljetnicu postojanja nizom programa, a prošlog tjedna je, kao krunu svega, održalo svečanu skupštinu uz prisutnost poznatih osoba iz javnog života.

Mađarsko kulturno društvo Ady Endre, Zagreb osnovali su 1932. godine Mađari koji su živjeli u Zagrebu, kao i mađarski studenti iz Vojvodine i Hrvatske koji su studirali u glavnome gradu. Društvo je svoje zlatno doba imalo 60-tih i 70-tih godina, kada je u hrvatski glavni grad godišnje pristizalo po pedeset studenata iz Vojvodine i Slavonije i Baranje. Ovim studentima, drugi dom je bilo društvo, čiji je glavni zadatak bilo njegovanje mađarske kulture i običaja.

Društvo Ady Endre i sada se bavi širokom paletom aktivnosti: kazališna skupina, glazbena skupina, mješoviti zbor i sekcija stolnog tenisa, kao i podukama na citri i narodnog plesa.

Povodom 90. obljetnice osnivanja i djelovanja, između 3. i 5. lipnja, priredili su niz programa, a prošlog tjedna održana je svečana skupština. Osim članova, pozvane su poznate osobe i političari iz javnog života, kako hrvatskog, tako i mađarskog, koje su svojom potporom pridonijele 90-to godišnjem neprekidnom uspješnom funkcioniranju društva.

Okupljene je pozdravio predsjednik društva, Laslo Molnar. Nakon svečanih pozdravnih govora, slijedio je kratki film o 90-to godišnjoj povijesti društva, a potom i program kojeg su izveli zbor i glazbena skupina na citrama.

Svečanoj skupštini su, među ostalima, prisustvovali Krisztina Varju, zamjenica državnog tajnika Ministarstva vanjskih poslova i trgovine, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Špiro Janović, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja kao izaslanik hrvatske vlade, dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, dr. sc. Mladen Andrlić, veleposlanik Hrvatske u Mađarskoj, Ferenc Kalmár, ministarski povjerenik, mađarski predsjednik Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine, Milan Bošnjak, hrvatski zamjenik predsjednika Hrvatsko-mađarskog mješovitog odbora za manjine, Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, Tibor Varga, zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalne manjine i Béla Bokor, predsjednik Zaklade Mađara izvan granica (Pečuh).

Prijevod: Izabela Šegota