Sve što je kukuruz – održan je Festival kukuruza u Novom Bezdanu

0
20

Ovoga vikenda održan je po drugi puta festival mještana Novog Bezdana, koji slavi jednu od najpoznatijih žitarica regije, kukuruz. Dvodnevni festival organizatori su učinili raznolikim brojnim programima.

Ovaj vikend je itekako bio bogat programima, ali vremenski uvjeti uopće nisu pogodovali događanjima na otvorenome. To, međutim, nije utjecalo na dobru volju organizatora, te su oni održali svaki planirani program.

U našoj regiji gotovo svako naselje ima svoj praznik, kojim se obilježava, za taj kraj tipičan gastronomski ili kulturni običaj. Na spomen Novog Bezdana, ljudima bi sve do prošle godine, prvi pali na pamet običaji vezani uz majpan. Članovi mjesnog kulturnog društva odlučili su proširiti svoje aktivnosti. Tako je nastao Festival kukuruza, koji je ovoga vikenda održan po drugi puta u dvorištu mjesnog Doma Mađara.

-Kukuruza ima gotovo u svakoj kući, zbog toga smo odlučili pokrenuti jedno takvo događanje koje je vezano uz biljku, prikazujući njenu ulogu u gastronomiji i druge upotrebne načine. Prvi dan je bio u znaku igre, a drugi dan u znaku kulture. I ovim putem bismo voljeli zahvaliti svima koji su prihvatili naš poziv i slavili zajedno s nama – rekla je Ibolya Horvat, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva iz Novog Bezdana.

Cijeli tjedan su u dvorištu Doma Mađara u Novom Bezdanu tekle pripreme. Posjetitelje je dočekala pompazna dekoracija, ove godine su „kraljicu kukuruza“ imenom Gizi, lutku ukrašenu jesenskim plodovima, koja dočekuje goste, odjenuli u novu haljinu. Na štandovima su mjesni proizvođači nudili svoje proizvode, posjetitelje je dočekivao miris svježe pečenih palačinki i kurtoš kolača.

Prvi dan festivala u programu su sudjelovale igre, kako za mališane, tako i za odrasle. Djecu su dočekali s dječjim kreativnim kutkom i radionicom. A, u poslijepodnevnim satima, odrasli su mogli odmjeriti svoju spretnost u natjecanju u igrama koje su vezane uz uzgoj kukuruza. Prvi dan festivala, slično kao i prošle godine, završio je zabavom uz živu glazbu.

Drugi dan festivala, kultura je imala glavnu ulogu. Pozornicu su zauzele folklorne skupine i zborovi koji su nastojali osvojiti publiku raznolikom produkcijom. Nastupili su domaćini, zbor narodnih pjesama Szivárvány, dječja plesna skupina mjesne Udruge za njegovanje običaja Mađara, Csillagszemű iz Belog Manastira i plesna skupina Csillagocskák, koja je nastupila po prvi puta, zbor i plesna skupina Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale, kao i hrvatska plesna skupina Seljačka sloga iz Baranjskog Petrovog Sela. Programu je prisustvovao i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH. U svom pozdravnom govoru rekao je kako je jako dobro vidjeti aktivnu zajednicu, koja je pokazala da se i pored tradicionalnih manifestacija, koje se na mnogim mjestima ponavljaju desetljećima, može pokrenuti i novi običaj.

Drugi dan festivala završio je u večernjim satima gdje je okupljene zabavljala rock grupa Garden.

Festival je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor, Programa Csoóri Sándor, DZMH, Općine Petlovac, kao i tvrtke Fermopromet.