Suza: vjerno starim berbenim običajima

78

Ovog vikenda su u Suzi održane Berbene svečanosti time oživljavajući konjičke i folklorne običaje sela, kao i kuhanje graha nekada davno u vinogradima.

U Suzi se berbene svečanosti održavaju od 1997. godine, s time njegujući običaje podno brda vezane uz berbu grožđa. U početku su dijelom programa bile i povorke zaprežnih kola, danas bi to bilo teže organizirati zbog pojačanog automobilskog prometa u naselju uz glavnu cestu. To je zamijenjeno natjecanjem u vožnji zaprežnih kola.

U Baranji su prvi organizirali natjecanje u vožnji zaprežnih kola

– Izrazito smo ponosni na to što smo u Baranji prvi organizirali natjecanje u vožnji zaprežnih kola – kaže Janoš Fica, voditelj folklorne skupine Čardaš, jedan od organizatora događaja, dodavši, sudionici su se mogli natjecati u tri kategorije: natjecanje u vještini i brzini, te u sedlima. Na stazi moraju proći kroz 15 „vrata“, po mogućnosti da ne poruše ni jednu bovu, za što se oduzimaju bodovi.

Program s konjima podsjeća na to – nastavlja – koliku su ulogu nekada imali kopitari u životima seljana. Ljubav prema konjima proširila se na sve članove njegove obitelji i svi sudjeluju na natjecanjima. Starija kćerka Lili, od kada je prohodala, sudjeluje na natjecanju, u prijašnjim godinama u zapregama s ponijem, a ove godine po prvi puta se natjecala s velikim konjima.

-Sasvim je drugačiji osjećaj kontrolirati dva konja od 500 kilograma, moram biti jako oprezna, ali ujedno je i dobar osjećaj, preporučujem svakome – rekla je na kraju natjecanja Lili, otkrivši da se za natjecanje priprema mjesecima kako bi se uskladila s plemenitim životinjama.

Folklorni program u središtu svečanosti

Poslijepodne uslijedila je povorka folklornih skupina, osim domaćina, folklorne skupine Čardaš i dječje skupine Hajnalcsillag, na svečanosti su sudjelovali plesači Mađarskog kulturnog društva Népkör iz osječke Retfale, kulturno društvo Petőfi Sándor iz Laslova i kulturno društvo Petőfi Sándor iz Dalj Planine. Povorka je krenula od vatrogasnog doma, u pratnji glazbenika iz Podolja i Suze. Povorku su predvodili sudac i sutkinja, ovoga puta to su bili Armond Mesaroš i Nikol Kučera. Na dvorištu Doma kulture prisutne je pozdravio saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH,  Róbert Jankovics i rekao kako su iza nas jako teške godine, ali unatoč pandemiji, potresima i inflaciji uzrokovanoj ratom, Mađari u Hrvatskoj su cijelo vrijeme imali odgovarajuće potpore, čemu svjedoče brojni opipljivi dokazi.  Spomenuo je Kulturni centar u Pomeru, gdje naše folklorne skupine mogu vježbati tijekom ljeta. Te je naglasio kako su tome pridonijeli i stanovnici Suze, koji su od samih početaka vjerni pristaše DZMH.

Gledateljstvu se obratio i Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, izrazio je zahvalnost organizatorima što smatraju važnim da se zajedno prisjećaju tradicije praznika žetve.

Potom su folklorne skupine predstavile svoje koreografije. U programu je mjesto dobila i produkcija dječjeg dueta s Tinom Jakšićem i Lili Fölker, koji su se predstavili latino plesovima. Nakon kulturnog programa, uslijedila je ulična zabava, gdje su dobru glazbu osigurali Goran Kurel i Jožef Keresteš.

Svečanost je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.

Grahijada: U usporedbi s prijašnjim godinama, sada je bilo više glinenih posuda

Tradicionalno, u nedjelju se održava grahijada. Organizator grahijade je Kulturno-umjetničko društvo Jókai Mór, na dvorištu iza Kossuth kuće okupilo se dvanaest ekipa.

-Ove godine održava se po 18. puta. U usporedbi s prijašnjim godinama, sada ima više njih koji kuhaju grah u glinenim posudama, što nas raduje, više njih se iskušalo u kuhanju graha na tradicionalan način – rekla je predsjednica KUD-a Jókai Mór, Žužana Kovač.

Među kuharima s glinenom posudom bio je i mjesni župnik, György Varga, koji je pored vatre postavio čak dvije glinene posude, jedna od njih je prava starina koju su najvjerojatnije koristili još u vinogradima kada kuhanje graha nije bila tradicija, nego dio svakodnevice.

Među gostima bio je i Ferenc Lazar, rodom iz Zmajevca, koji se vratio u svoju domovinu iz Australije. Kako je rako, i u Brisbaneu nastoje prenijeti mađarske običaje svojoj djeci i unucima, pa tako i berbene svečanosti, kako bi im baranjsko brdsko podnožje bilo bliže, ali ih srce s vremena na vrijeme ipak vuče kući.

Žiri su predstavljali Vivien Varga, Agota Kurel i Tobias Šipoš. Po njihovoj ocjeni, najbolji grah u kotliću skuhala je Đenđi Tatai, a u glinenoj posudi Janoš Pinkert. Na grahijadi vladalo je ozračje ulične zabave, gdje se čardaš plesao uz glazbu Jožefa Keresteša.

Prijevod: Šandor Jakab

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.