Sütemény- és kézimunka-kiállítás Vinkovciban

45

A városnapok alkalmából a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület is bemutatta magyar gasztronómiai és kulturális értékeit.

Vinkovce legaktívabb civil szervezetei közé tartozik ottani kultúregyesületünk is, amely számos programot valósít meg éves szinten.

A vinkovceiek július közepén színes és gazdag rendezvénysorozattal ünnepelték városuk napját, amelynek keretében egyesületük is bemutatkozik évek óta. Ötödik alkalommal rendeztek kézimunka- és sütemény-kiállítást, amely a magyar hagyományok ápolásáról és a tagok kézügyességéről és szorgalmáról tanúskodott. A programot megtisztelte jelenlétével Josip Romić, Vinkovci város polgármester-helyettese és Mirna Levaković Lombarović Vukovár-Szerém megyei képviselő is.

– Örülünk, hogy a nagy meleg ellenére ilyen szép számban ellátogattak az emberek a rendezvényünkre, ami pozitív visszajelzés számunkra, lelkesítő erővel hat ránk. Kiállításunk elsősorban hagyományos magyar süteményekből állt, a résztvevők megkóstolhatták a dobostortát, a zserbót és a rácpitét is. A kézimunkatárlatot elsősorban a családi örökségünkben található tárgyak alkották, ezek között van egy közel százéves díszpárna is, továbbá bemutattuk a kézimunkacsoportunk által készített munkákat is – nyilatkozta lapunknak Ács Marica, az egyesület egyik vezetője. Hozzátette, kiállításukat azért időzítik minden évben városuk „születésnapjára”, mert a HMDK mellett Vinkovci városa egyesületük legfőbb támogatója.

Kiállításukat ezúttal is a város, valamint a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat szponzorálta.