Susret glazbenika pod ograničenim uvjetima

0
7

Udruga za njegovanje običaja Mađara Korođ nakon izostanka od jedne godine opet je organizirala susret glazbenika Karpatskog bazena.

- Reklám -

Udruga za njegovanje običaja Mađara Korođ je 2001. godine po prvi puta održala susret glazbenika. Tada je manifestacija imala samo mjesne izvođače, a postepeno je izrasla na nivo Karpatskog bazena. Osnova susreta su upoznavanja i održavanje prijateljstava, odnosno kako bi se u slavonskom selu sa dugom glazbenom tradicijom njegovala i dalje predala ljubav prema narodnoj glazbi.

-Prošle godine, nažalost nismo mogli održati susret, a ove godine tek pod ograničavajućim uvjetima: pored dva benda iz Korođa nastupila je grupa iz Kopačeva Kopácsi Alkalmi Zenekar – rekao je Zoltan Čerepeš, predsjednik Udruge za njegovanje običaja Mađara, dodajući da su što se tiče nasljednika, uz potporu Zaklade Csoóri Sándor pokrenuli program glazbene izobrazbe, koja je jedno vrijeme pauzirala, ali bi svakako voljeli nastaviti s njom.

Na programu susreta glazbenika nastupila je i mjesna folklorna skupina, a isto tako i mjesni zbor Mađarskog kulturnog društva Ady Endre (uz pratnju grupe Öregfiúk iz Korođa), kao i zbor Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Vinkovci. Kulturni program je započeo u dvorištu Doma kulture, a na podiju su se redom izmjenjivale skupine.

Događaj su svojim prisustvom uveličali Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Davor Adžić, načelnik Općine Tordinci i Béla Gárdos, konzul Mađarske u Osijeku.

Susret je održan uz potporu Zaklade Bethlen Gábor i Savjeta za nacionalne manjine.