Spliti magyar bál és egyéb decemberi programok

71

A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete december 16-án tartotta meg hagyományos magyar bálját a spliti magyar kultúrnapok keretében, és egyéb programokat is szervezett.

A HMDK Split-dalmát megyei alapszervezetének aktivistái az egyesület megalakulása óta a helyi magyar közösség nyelvi és kulturális identitásának fennmaradásáért és a magyar nyelv ápolásáért dolgoznak. A magyar szervezet tagjai a város által biztosított székhelyükön rendszeresen találkoznak. A Dankó Pista nevű alkalmi zenekaruk a Spliti Nemzeti Kisebbségek 12. Szemléjén lépett fel és szórakoztatta a közönséget.

Itt tartották meg december elején adventi kézműves foglalkozásukat is gyerekeknek, amelyet Enéh Ódor Tünde népijátszóház-vezető és képzőművész vezetett. A gyerekek nagyon szép képeslapokat és karácsonyi díszeket készítettek.

Az egyesületben nemzeti ünnepeink alkalmából megemlékezéseket tartanak, kiállításokat, koncerteket szerveznek, és ismétlődő rendezvényeik is vannak. Ezek közé tartozik a spliti magyar bál is, amellyel úgymond megünnepelték egész éves munkájukat is. A mulatságon az egybegyűlteket Tripolszki Anikó, az alapszervezet elnöke köszöntötte, aki kellemes időtöltést és jó szórakozást kívánt mindenkinek. A bál résztvevői immár hagyományosan a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenéjére táncolhattak, de előtte az egyesület által működtetett Dankó Pista alkalmi zenekar is bemutatkozott.

A rendezvényt a zágrábi Kisebbségi Tanács és Split városa támogatta.