Splitbe látogatott dr. Demcsák Csaba nagykövet

0
44

Magyarország zágrábi nagykövete a múlt héten hivatalos látogatást tett Splitben. A kétnapos vizit során felkereste a helyi magyarság képviselőit, valamint a térség világi és egyházi vezetőivel is találkozott.

Magyarország zágrábi nagykövete, dr. Demcsák Csaba közel egy évvel ezelőtt kezdte meg horvátországi szolgálatát. Az azóta eltelt időben igyekezett az ország minden tájára ellátogatni, ám munkáját nagyban megnehezítette a világjárvány és az országot érő természeti csapások.

Blaženko Boban és Demcsák Csaba

Országjárásának legutóbbi állomása Split-dalmát megye volt. A látogatás során találkozott a megye zsupánjával, Blaženko Bobannal, Split város polgármesterével, Andro Krstulović Oparaval és Marin Barišićtyel, Split-Makarska főegyházmegye érsekével, de a helyi rendőrfőkapitánnyal és az egyetem rektorával is egyeztetett.

- Reklám -
Andro Krstulović Opara és Demcsák Csaba

Spliti útja során a nagykövet a HMDK Split-dalmát megyei egyesületének tagjaihoz is ellátogatott, akikkel a közösséget érintő problémákról tárgyalt. A találkozón a magyar egyesület részéről Tripolszki Anikó elnök, Bešlić Annamária alelnök és Fontányi Árpád alapító tag voltak jelen.

– Nagyon tartalmas két napot tölthettem el Horvátország második legnagyobb városában, hiszen sikerült a helyi közélet minden fontosabb szereplőjével egyeztetnem. Mivel a térségbe az idegenforgalmi idényben rengeteg turista érkezik, ezért idén nyáron is működni fog a városban egy ideiglenes konzuli iroda, hogy segítse az odaérkező magyarokat, de magyar rendőrök is jönnek majd az Adriára, a látogatás során ezek részleteiről is beszéltünk. Külön öröm számomra, hogy hosszas egyeztetés után, úgy tűnik, Klissza várában sikerül egy Szent Margit-szobrot állítanunk, amiben a helyi érsek is a segítségünkre lesz – mondta dr. Demcsák Csaba nagykövet.

A magyar nagykövetet elkísérte útjára Horvát Dusán helyettes konzul és Ivo Stanišić tiszteletbeli konzul is.