Split: Soltész Miklós is részt vett a Szent Margit emlékére tartott szentmisén

0
84

Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára e hét elején Horvátországba látogatott, és Splitben részt vett a Szent Margit emlékére celebrált szentmisén. Az államtitkár a HMDK Split-dalmát megyei szervezetének az elnökségével is találkozott. A spliti esemény előtt Zágrábban is tárgyalt.

Zágráb

Soltész Miklós először a horvát fővárosban tárgyalt Nina Obuljen Koržinek horvát művelődési miniszterrel, akivel a žažinai templom felújításáról egyeztetett. A 2020 decemberében történt közép-horvátországi földrengés után a magyar kormány felajánlotta, hogy felújít egy iskolát Petrinjában és egy templomot Žažinában.

„A másik, egyben jelképes témája a megbeszélésnek az volt, hogy a magyar kormány Árpád-házi Szent Margit emlékére szeretne egy szobrot felállítani Klissza várában, ahol a hercegnő 1242. január 27-én született” – mondta Soltész Miklós.

Szavai szerint ígéretet kapott a horvát művelődési minisztertől, hogy a helyi műemlékvédelmi hivatallal egyezteve mihamarabb választ kapnak arra, hol és mikor lesz felállítható az emlékmű.

Soltész Miklós a horvát száborban Marijana Petir független országgyűlési képviselővel is tárgyalt.

A horvát képviselőnő beszédében többek között a két ország közötti jószomszédi viszonyt hangsúlyozta, és köszönetét fejezte ki Magyarországnak a földrengés sújtotta területeknek – Glina, Petrinja és Sisak – nyújtott segítségért. Méltatta, hogy a magyar állam gondoskodik horvát nemzeti kisebbségéről, s rámutatott, hogy Horvátország ugyanúgy törődik az itt élő magyarokkal, kiemelve, hogy a horvát száborban a magyar kisebbség is rendelkezik képviselettel.

A találkozókon részt vett még dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet és Ivan Gugan, a magyarországi Országos Horvát Önkormányzat elnöke is.

Split

Soltész másnap Splitbe utazott, ahol részt vett a Szent Margit emlékére tartott szentmisén a spliti katedrálisban.

Szent Margit, IV. Béla királyunk lánya a Splithez közeli Klissza sziklavárában született 1242. január 27-én, és a később róla elnevezett Margit-szigeten, a domonkosok zárdájában halt meg 1270. január 18-án. A katolikus egyház január 18-án emlékezik meg a szent életű királylányról. A HMDK Split-dalmát megyei egyesülete és a spliti tiszteletbeli magyar konzul kezdeményezésére 2000 óta ezen a napon emlékeznek meg Szent Margitról egyházi szertartás keretében.

A Szent Margit-szoborhoz kapcsolódóan Marin Barišićnál, Split-Makarska főegyházmegyei érseknél is látogatást tett az államtitkár. „Az érsek nagy örömmel támogatja és szorgalmazza Szent Margit szobrának az elhelyezését a klisszai várban” – mondta Soltész Miklós.

A szentmise előtt az államtitkár találkozott a HMDK Split-dalmát megyei szervezetének elnökségével is. Tripolszki Anikó, az egyesület elnöke, valamint a vezetőség tagjai tájékoztatták őt szervezetük helyzetéről, tevékenységéről.

– Az itt élő magyarok küzdelme a megmaradásért, magyarságuk megőrzéséért mindenképp tiszteletreméltó és becsülendő, valamint teljesen természetes, hogy a jövőben számíthatnak a magyar kormány támogatására és figyelmére – mondta az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős magyar államtitkár.