Split: Miklós Soltész prisustvovao je svetoj misi u spomen na sv. Margaretu

83

Miklós Soltész, državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose, početkom ovoga tjedna posjetio je Hrvatsku i prisustvovao svetoj misi posvećenoj svetoj Margareti u Splitu. Državni tajnik sastao se i s čelništvom DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije. Prije posjete Splitu, imao je sastanak i u Zagrebu.

ZAGREB

Miklós Soltész prvo je imao sastanak u Zagrebu s Ninom Obuljen Koržinek, ministricom kulture i medija, s kojom su se dogovarali oko obnove crkve u Žažini. Nakon potresa u središnjoj Hrvatskoj u prosincu 2020. godine, vlada Mađarske ponudila se obnoviti jednu školu u Petrinji i jednu crkvu u Žažini.

Nina Obuljen Koržinek i Soltész Miklós

„A druga, zapravo simbolična, tema sastanka bila je želja vlade Mađarske da podignu jedan spomenik svetoj Margareti, u tvrđavi Klis, gdje je princeza rođena 27. siječnja 1242. godine“ – rekao je Miklós Soltész.

Prema njegovim riječima, dobio je obećanje od ministrice, da će u dogovoru s Regionalnim zavodom za zaštitu spomenika kulture, nastojati što prije dati odgovor, gdje i kada bi se spomenik mogao postaviti.

Miklós Soltész razgovarao je u hrvatskom Saboru i s Marijanom Petir, nezavisnom saborskom zastupnicom.

Saborska zastupnica u svome govoru, između ostaloga, naglasila je dobrosusjedske odnose dvaju zemalja i zahvalila Mađarskoj na pruženoj pomoći u potresu stradalim područjima – Glini, Petrinji i Sisku. Pohvalila je kako se Mađarska brine o hrvatskoj nacionalnoj manjini, te istaknula kako se i Hrvatska isto tako brine o Mađarima koji žive ovdje, istaknuvši kako mađarska nacionalna manjina ima svoga zastupnika u hrvatskom Saboru.

Susretu su prisustvovali još i dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu i Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

Demcsák Csaba, Marijana Petir, Soltész Miklós i Ivan Gugan

SPLIT

Soltész je sutradan otputovao u Split, gdje je prisustvovao svetoj misi održanoj u čast svete Margarete u splitskoj katedrali.

Sveta Margareta Ugarska, kćer kralja Bele IV. rodila se 27. siječnja 1242. godine u tvrđavi Klis nedaleko Splita, a umrla je 18. siječnja 1270. godine u dominikanskom samostanu na otoku kasnije nazvanom po njoj Margit-sziget (Margitin otok). Katolička vjerska zajednica spomendan na kraljicu svetoga života slavi 18. siječnja. Na inicijativu DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije i splitskog počasnog konzula Mađarske od 2000. godine se na taj dan prisjećaju svete Margarete u okviru crkvenog obreda.

Državni tajnik je u svezi spomenika svetoj Margareti posjetio i Marina Barišića, nadbiskupa i metropolita splitsko-makarskog. „Nadbiskup s radošću podupire inicijativu da se spomenik svetoj Margareti smjesti na tvrđavi Klis“ – rekao je Miklós Soltész.

Prije svete mise državni tajnik sastao se i s čelništvom DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije. Aniko Tripolski, predsjednica ogranka, kao i članovi čelništva izvijestili su državnog tajnika o položaju i aktivnostima ogranka.

-Borba Mađara koji ovdje žive za opstankom, očuvanjem identiteta u svakom slučaju je vrijedna pažnje i poštivanja, a u potpunosti se podrazumijeva da i u budućnosti mogu računati na pažnju i potporu vlade Mađarske – rekao je državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.