Sorra alakulnak meg a HMDK-s magyar kisebbségi önkormányzatok

107

A horvát parlament 2002-ben fogadta el a kisebbségekről szóló alkotmányerejű törvényt, amely abban a pillanatban talán Európa egyik legjobb ilyen jellegű jogszabálya volt. 2003-ban meg is alakultak az első kisebbségi önkormányzatok, tanácsok. Legutóbb május 5-én választottunk. Az elmúlt napokban több önkormányzat alakuló ülésére is sor került.

Horvátország-szerte sorra alakulnak meg a HMDK vezette magyar kisebbségi önkormányzatok. A hét elején elsőként Vukovár-Szerém megye kisebbségi önkormányzata jött létre, ahol ismét az előző vezetés kapott bizalmat, a most kezdődő ciklusban is Jakumetović Rozália lesz a testület elnöke, Miskolci Sándor pedig a helyettese.

– A most következő mandátumunkban is folytatni fogjuk az eddigi munkát, továbbra is támogatjuk a magyar nyelvű oktatást a megyében, a magyar kultúra és hagyományok ápolását, valamint igyekszünk továbbra is mindenhol jelen lenni, ahol csak lehet – mondta Rozália, aki hozzátette, hogy a jövőben is az eddigi lendülettel fognak dolgozni Vukovár-Szerém megye magyarságáért.

Vukovár város kisebbségi önkormányzata a megyei után pár nappal alakult újjá, változatlan vezetéssel. A Vukovártól nem messze található Tompojevci járásban is megalakult a magyar kisebbségi önkormányzat. Ebben a járásban az előző ciklusokban csak kisebbségi képviselője lehetett a helyi magyarságnak, idén viszont a magyarság számarányának növekedéséből adódóan már tanácsot választhattak, melynek elnöke Racsmány Dániel lett.

Belovár-Bilogora megyében is sorra alakulnak meg a magyar kisebbségi önkormányzatok. Dežanovacon és Končanicán először alakult HMDK-s vezetésű testület. Dežanovacon a járás kisebbségi önkormányzatának élére Lencse Dalibort választotta a testület, a končanicai kisebbségi önkormányzatot pedig Sabo Franjo vezeti majd a következő négy évben, helyettese pedig Bohar Dario lett.