Honosítás: Sorban állás az eszéki Információs Irodában

289


Az Információs Irodában a múlt héten közel negyvenen érdeklődtek személyesen a kedvezményes honosítás ügyintézésével kapcsolatban, de folyamatosan csörgött a telefon is.

Január 3-ától már be lehet nyújtani a magyar állampolgárságra vonatkozó kérvényeket a zágrábi nagykövetségen és Magyarországon is. Az ehhez szükséges dokumentumokról, tudnivalókról már többször is írtunk lapunkban.

Az érdekelteket a zágrábi magyar nagykövetség mellett az eszéki Információs Irodában is tájékoztatják a kedvezményes honosítással kapcsolatban. Míg az előbbi helyszínen gyenge az érdeklődés, Eszéken már az első héten is sokan voltak. Az év első két munkanapján például szó szerint sor képződött. A néhány nap alatt 40-en fordultak az iroda munkatársaihoz különböző kérdésekkel.

Régióközpontunkban nem lehet kérelmeket benyújtani, kizárólag tájékoztatásra van lehetőség, de a nagy érdeklődés azt mutatja, hogy erre is szükség van.

Égtek a telefonvonalak a HMDK irodájában

Az iroda egyik munkatársa, Prosszer Szanella elmondta, hogy szinte mindenben tudnak segíteni a kérvényezőknek.

– A legtöbb kérdés arra irányult, hogy pontosan milyen dokumentumokat és honnan tudnak beszerezni, továbbá az adatlapok kitöltésénél és az időpontfoglalásban is tudtunk segíteni az érdeklődőknek. Előfordult olyan kérés is, hogy ismertessük az önéletrajz tartalmi és formai követelményeit. Meglepő módon nem a magyarlakta falvakból fordultak eddig hozzánk, hanem leginkább Eszékről és Pélmonostorról. Természetesen sokan nem kérnek tőlünk segítséget, hanem közvetlenül Magyarországon indítják el a honosítási folyamatot – nyilatkozta Szanella.

A személyes megkeresés mellett nagyon sokan érdeklődnek telefonon is, így az eszéki Információs Iroda egyértelműen nagy segítséget jelent a magyar állampolgárságot kérvényezőknek.