Soltész: Petrinjában egy iskola, Žažinában egy templom felújításában vesz részt Magyarország

0
63
Soltész Miklós Petrinjában tárgyalt Zdenko Lucić külügyi államtitkárral

Petrinjában egy iskola, Žažinában pedig egy katolikus templom felújításában vállal részt Magyarország – mondta Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a földrengés sújtotta Petrinja városában múlt szerdán, ahol Zdenko Lucić horvát külügyi államtitkárral találkozott és meg is nézte az épületeket.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter január 8-án ellátogatott a földrengés sújtotta Petrinja városába, ahol Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel és Tomo Medved miniszterelnök-helyettessel, a kormány által a romok eltakarítására és a kárelhárítási folyamatok koordinálására létrehozott válságstáb vezetőjével találkozott, valamint a magyar emberek szolidaritásáról és együttérzéséről biztosította Horvátországot. Bejelentette, hogy ötven fűthető lakó- és hat szaniterkonténerrel segíti a földrengés károsultjait Sziszek-Monoszló megyében, valamint a magyar kormány vállalja egy templom és egy iskola felújításában való részvételt.

Ennek a találkozónak a folytatásaként érkezett a földrengés sújtotta térségbe múlt szerdán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki Petrinjában tárgyalt Zdenko Lucić külügyi államtitkárral, és megtekintett több megrongálódott templomot, iskolát. Majd megegyeztek abban, hogy a magyar kormány Petrinjában az Első Általános Iskola (Prva osnovna škola), valamint a žažinai Szent Miklós- és Szent Vid-templom felújításában vállal részt.

- Reklám -

– Szerintem az egy természetes dolog, hogy a közép-európai nemzetek számíthatnak egymásra, a leginkább akkor, amikor baj van, márpedig most baj van. Nagyon szomorú pusztítást végzett itt a földrengés, több száz házat, több ezer, több tízezer embernek az életét tette tönkre a földrengés. Teljesen természetes az, hogy ilyenkor Magyarország, mint ahogy ez más országok esetében is történt, amelyeket természeti csapás, háborús katasztrófa vagy bármi más sújtott, megpróbál segíteni. Ezt szolgálta Szijjártó Péter külügyminiszter úrnak a látogatása, aminek eredményeképpen miniszter társával több dologról megállapodott, többek között az 56 lakó- és szaniterkonténerre mint gyorssegélyre gondolok, amelyekkel azokon a családokon segítünk, akik a földrengésben elvesztették otthonaikat – mondta Soltész Miklós lapunknak nyilatkozva.

Soltész Miklós és Zdenko Lucić megtekintett több megrongálódott templomot és iskolát

Az államtitkár felajánlotta továbbá, hogy a földrengés sújtotta területről kétszáz horvátországi gyermeknek a nyaraltatását is biztosítják Magyarországon, amit a magyarországi Országos Horvát Önkormányzattal közösen bonyolítanak le.

„Itt, Közép-Európában a nemzetek igenis összetartoznak, és számíthatnak egymásra, pláne akkor, ha valahol tragédia történik, akkor muszáj segítenünk, így horvát barátainknak is” – húzta alá.

Kiemelte továbbá a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásait, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának támogatásgyűjtését. Szép kezdeményezésnek nevezte a Magyarországon „idegenlégiósként” tartózkodó horvát élvonalbeli sportolók összefogását is, akik besegítettek a gyűjtésbe.

Az államtitkárt Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere is fogadta, aki megköszönte a magyar támogatást, amely szavai szerint kiemelkedőnek számít mind gyorsaságában, mind mértékében.

Soltész Miklós szerint nagyon nagy a baj. Több mint 120 ezer ember életterét érintette a súlyos földrengés. Eddig 40 ezer épületről érkezett kárbejelentés, amelyek 20 százaléka életveszélyes – számolt be róla az államtitkár, aki Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszterrel is találkozott Zágrábban.