Soltész Miklós: Több mint háromezer templom újult meg a Kárpát-medencében

Több mint háromezer templomot újítottak fel az egyházakkal közösen, és több mint kétszázat építettek a Kárpát-medencében az elmúlt években – számolt be Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára múlt szombaton Szolnokon, a megújult Belvárosi Szentháromság-templom ünnepélyes avatásán.

Soltész Miklós arról beszélt, hogy ez a válaszuk a világ mostani törekvésére, amely Észak- és Nyugat-Európa, illetve Észak-Amerika felől érkezik. Beszélt arról, hogy számos dologgal kellett, kell küzdeni: a járvány, a délről érkező migráció ellen. Továbbá a zsidó-keresztény tanítás és a „teremtett világ” értékeit romboló, a fiatalok lelkét elragadni akaró ideológiák ellen, és most „itt van ez a háború” – sorolta.

Soltész Miklós szerint a templomok újításának üzenete: a magyarság megmaradása, a kereszténység továbbadása, mert mindkettő érték. „Mi nem templomot rombolunk és alakítunk át sportcsarnokokká, kocsmákká, mulatókká, muszlim mecsetekké” – hangoztatta. Magyarországon az elmúlt tíz-tizenkét évben a gyakorlat ehelyett az építés és a felújítás. Szolnokon négy templom és egy zsinagóga újult meg, továbbá parókiák, közösségi házak épültek több mint 2,1 milliárd forintból az elmúlt évek során – mondta el.

Kitért a gyermekvédelmi törvényre is, és arra kérte a jelenlevőket, hogy április 3-án mindenki „a négy nemet húzza be”, hogy a 18 év alatti gyermekek védelmet kapjanak egy „természetromboló” ideológiával szemben.

Az Ukrajnában zajló háborúról elmondta: amennyiben lehetséges – márpedig lehetséges -, akkor a magyarok fegyvert nem használnak, nem küldenek. „Apáinkat, gyermekeinket, fiataljainkat nem küldjük háborúba, békét akarunk és békét is kell teremteni” – fogalmazott. Kiemelte: a kárpátaljai területeken élő magyarokat védeni kell.

Kitért arra, hogy amióta az ellenzék vezetője a kárpátaljai magyarokat „orosz- és Putyin-pártiaknak” nevezte, az ukrán nacionalisták megtorlásainak, életveszélyes fenyegetéseknek vannak kitéve az ottani magyarok. Hozzátette: az ukrán emberek többsége kedves, dolgos, mélyen hívő ember, de van egy olyan réteg, amely „mindig gyűlöl más nemzeteket”. Erre nemet kell mondani, nem pedig hergelni a nacionalistákat – hívta fel a figyelmet, egyben arra biztatta a jelenlevőket, hogy segítsenek az arra rászorulóknak.

A beszédeket követően Marton Zsolt, a Váci Egyházmegye püspöke liturgia keretében áldotta meg a barokk stílusú, műemlék katolikus templomot és használóit, majd a jelenlevők felkeresték a szintén kormánytámogatással megújult református és evangélikus templomot.