Soltész Miklós Petrinjában

A magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ellátogatott a magyar kormány támogatásával épülő petrinjai általános iskola helyszínére

28

A magyar kormány jóvoltából mintegy 25 millió euró értékű projekt keretében épül a földrengés sújtotta Petrinjában az új általános iskola. Az intézmény alapkövét ünnepélyes keretek között tavaly júniusban tették le, az eseményen Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is jelen volt, aki december 14-én személyesen is meggyőződött arról, hogy jól halad az építkezés.

2020 decemberének végén és 2021 január elején 4,5-6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot. A természeti csapás leginkább Petrinja várost sújtotta. Ebben a nehéz helyzetben a magyar kormány elsőként nyújtott segítő jobbot Horvátországnak, az azonnali segítségnyújtáson túl iskola- és templomépítéseket is vállalt. Ezek egyike a petrinjai I. Számú Általános Iskola felépítése; a munkálatok kitűnő ütemben haladnak, és az új oktatási intézmény befejezése 2023 végére várható.

Az építkezésre tavaly év végén Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára is ellátogatott, hogy személyesen is meggyőződjön a munkálatok menetéről. A terepszemlére az államtitkárt Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete is elkísérte.

Az új, háromszintes intézményben 20 osztálytermet alakítanak ki. A földszinten lesz a konyha, az étkező és nyolc tanterem. Lesz sportcsarnoka és egy kisebb közösségi terme is. Az első szinten kapnak helyet az adminisztrációs munkatársak helyiségei, a tanári szoba, az igazgatói iroda és további tantermek, míg a második emeleten az osztálytermek mellett egy rehabilitációs helyiség kialakítására is sor kerül. Az épületet akadálymentesre és mozgáskorlátozottak számára is használhatónak tervezték.

Az intézmény egyébként több száz éves múltra tekint vissza, népiskola az 1700-as évektől működött itt. A földrengés előtt az iskola modernnek számított, gyakorlóiskolaként is szolgált tanítóképző főiskolások számára.

Soltész Miklós többször is járt a földrengés sújtotta térségben, ahova több magyarországi adományt is hozott, ezzel is azt bizonyítva, hogy a bajban ismerszik meg a barát, valamint hogy a két nemzet között évszázadok óta fennálló jó kapcsolatokat ily módon is erősíteni kell.