Soltész Miklós adományt vitt a földrengés károsultjainak

0
38

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) országos gyűjtésének az eredményeképpen összegyűlt adományt adta át múlt csütörtökön Sziszeken (Sisak) Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a helyi katolikus egyházmegyének a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására.

A Magyar Református Szeretetszolgálat még tavaly év végén indított gyűjtést a Horvátország középső részét ért földrengés károsultjainak a megsegítésére. Az adományt múlt csütörtökön Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át a sziszeki egyházmegye püspökének, Vlado Košićnak.

Soltész Miklós az adomány átadásának alkalmával elmondta, hogy a magyarországi karitatív szervezetek összességében több mint százmillió forinttal támogatták eddig a horvátországi földrengés károsultjait. Hozzátette azt is, hogy a magyar segítségnyújtás több lábon áll: az egyik a karitatív szervezetek által nyújtott támogatások, a másik a magyar kormány, illetve a magyarországi horvát közösség hozzájárulása a helyreállításhoz. A magyar kormány Petrinjában felújít egy iskolát, Žažinában pedig egy templomot. A zágrábi Remete-hegyen lévő karmelita templom helyreállítását pedig a magyarországi horvátok szervezetével közösen mintegy 15 millió forinttal támogatják – fejtette ki az államtitkár. A harmadik csoportba a humanitárius segítségnyújtást sorolta, amely a gyerekek nyaraltatását segíti.

- Reklám -

Vlado Košić püspök megköszönte Magyarországnak és a magyar államnak, valamint Szenn Péternek a támogatást, mint mondta, bajban ismerszik meg a barát. A püspök azt is elmondta, hogy egyházmegyéjében 15 templomot kell teljesen lebontani, 16-ot pedig felújítani, valamint hozzátette, hogy december 29-e óta nem lehet a templomokban szentmisét tartani.

A horvátországi magyar reformátusok 50 ezer kúnával segítik a sziszeki egyházmegyét
Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház (HRKKE) püspöke 50 ezer kúna segélyt nyújtott át a sziszeki egyházmegyének, amely a horvátországi magyar reformátusok adományaiból gyűlt össze. Mind mondta, a horvátországi Honvédő háborúban a jóisten adott olyan embereket, akik a baranyai és szlavóniai magyarokon segítettek, most keresztyéni kötelességük a bajbajutottak megsegítése.