Soltész: Mađarska će sudjelovati u obnovi jedne škole u Petrinji, a u Žažini jedne crkve

0
15

katoličke crkve – rekao je Miklós Soltész, državni tajnik mađarske vlade za vjerske odnose, u potresom stradaloj Petrinji prošle srijede, gdje se našao sa Zdenkom Lucićem, državnim tajnikom Ministarstva vanjskih i europskih poslova te je posjetio je navedene građevine.

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, je 08. siječnja posjetio potresom stradalu Petrinju, gdje se našao sa Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i europskih poslova, i Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i šefom Stožera za uklanjanje posljedica potresa, odnosno govorio je Hrvatskoj o solidarsnoti i suosjećajnosti mađarskog naroda. Najavio je da će sa pedeset stambenih i šest sanitarnih kontejnera pomoći stradale u postresu u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno mađarska vlada će sudjelovati u obnovi jedne crkve i jedne škole.

- Reklám -

Nastavno na taj susret na područje stradalo od potresa prošle srijede je stigao Miklós Soltész,  državni tajnik mađarske vlade za vjerske odnose, koji je u Petrinji razgovarao sa Zdenkom Lucićem, državnim tajnikom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, i pogledao je više oštećenih crkava, škola. Dogovorili su se da će mađarska Vlada sudjelovati u obnovi Prve osnovne škole u Petrinji kao i crkve Sv. Nikole i Vida u Žažini.

-Po meni je posve prirodno, da narodi srednje Europe mogu računati jedni na druge i to najviše onda kada je nevolja, a sada jeste nevolja. Potres je ovdje uistinu napravio žalosno razaranje, više stotina kuća, više tisuća, više desetaka tisuća ljudskih života je uništio potres. Posve je prirodno da tada Mađarska, kao što se to dogodilo i sa drugim zemljama, ukoliko bi doživjele bilo kakvu prirodnu, ratnu katastrofu ili bilo šta drugo, pokuša pomoći. Tomu je služio posjet Pétera Szijjártóa, mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine, kojim je uspješno dogovoreno više stavki sa kolegom ministrom, između ostaloga mislim na 56 stambenih i sanitarnih kontejnera kao brzu pomoć, s kojima ćemo pomoći onim obiteljima koje su u potresu izgubile dom – rekako je Miklós Soltész u izjavi našem listu.

Državni tajnik je nadalje ponudio, da će sa područja oštećenog potresom, 200 hrvatske djece osigurati ljetovanje u Mađarskoj, što će organizirati u suradnji sa Hrvatskom državnom samoupravom u Mađarskoj.

„Ovdje, u srednjoj Europi, narodi itekako pripadaju jedni drugima i mogu računati jedni na druge, osobito kada se negdje dogodi tragedija, tada moramo pomoći, tako i hrvatskim prijateljima” – podvukao je.

Istaknuo je nadalje ponude mađarskih vjerskih zajednica, odnosno humanitarnih udruga i civila, kao i donaciju od Hrvatske državne samouprave. Lijepom inicijativom je nazvao i suradnju hrvatskih vrhunskih sportaša koji se nalaze u Mađarskoj  kao „strani legionari”, koji su pomogli u donaciji.

Državnog tajnika je primio i Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, koji se zahvalio na mađarskoj pomoći, koja se doslovno ističe i brzinom i vrijednošću, kako je rekao.

Prema Miklósu Soltészu problem je jako velik. Više od 120 tisuća ljudskih života je dotakao razorni potres. Do sada je stiglo prijava za štetu za 40 tisuća građevina, od čega je 20 posto proglašeno životno opasnima – izvijestio je državni tajnik, koji se sa Gordanom Grlićem Radmanom, ministrom vanjskih i europskih poslova našao u Zagrebu.