Sok idén a vadkár

0
23

A vadak mindig is sok fejtörést okoztak a mezőgazdászoknak, de megfelelő vadgazdálkodással a jelentősebb vadkárok általában elkerülhetők. Az idei évben a vadászok erőfeszítései ellenére országszerte megnőtt a vadak által okozott károk száma.

A mezőgazdasággal foglalkozók számára a szélsőséges időjárási viszonyok mellett egyre nagyobb problémát okoznak a vadak. Annak ellenére, hogy nyáron bőségesen akad táplálékuk, a vaddisznók, az őzek és a szarvasok sok esetben mégis inkább a termőföldeket választják. Az állatok által okozott kár sokszor nem merül ki abban, hogy megeszik a termést, számos esetben le is gázolják az ültetvényeket. Utóbbi nagyobb kárt eredményez, hiszen egy vaddisznó egyszerre legfeljebb 10-15 kiló kukoricát eszik meg, de közben lehet, hogy több száz kilónyi termést tesz tönkre azzal, hogy utat tör magának a kukoricásban.

A napraforgót sem kímélik

Kozár József

A csúzai Kozár József a karancsi határban termeszt napraforgót. Elmondása szerint az idei terméssel elégedett lett volna, ha a vadak nem okoztak volna tetemes károkat.

– Karancson van egy négyhektáros napraforgóföldem. A termés nagyon jónak ígérkezett, viszont már a nyár közepe óta problémám akadt a vadakkal. Aratáskor szembesültem csak igazán a kár mértékével, ugyanis legalább egyhektárnyi termést tettek tönkre a vadak. Több mint húsz éve művelem ezt a földet, de ilyet még sosem kellett megélnem, ez eddig nem volt  jellemző – mondta Kozár József, aki hozzátette, hogy a helyi vadászoktól azóta megtudta, egy őzcsorda telepedett a földje környékére, és azok okozták a kárt.

Mit tehetünk, ha vadkár ér minket?

A legegyszerűbb dolgunk abban az esetben van, ha bebiztosítottuk ültetvényeinket. A biztosítótársaság köteles megtéríteni a minket ért károkat, ha bizonyítható, hogy azt a vadak okozták (és ha biztosítottunk vadkár ellen). A nehezebben járható út az, ha a vadásztársaságon próbáljuk meg behajtani a kárunkat, ez csak ritkán vezet eredményhez. Végső esetben a helyi önkormányzatokhoz is fordulhatunk, de ők csak kivételes esetekben tudnak segíteni.