Sok ember életminősége javult a szociális projektnek köszönhetően

37

Nemrég ért véget a heregszőlősi Forrás (Izvor) Nőegylet projektje, melynek keretében a Hercegszőlősi járás területén tíz nőt foglalkoztattak 24 hónapon keresztül az idősek, fogyatékkal élők, szociálisan hátrányos helyzetű személyek gondozása terén.

A Forrás Nőegylet a Hercegszőlősi járással, a Pélmonostori Szociális Központtal, valamint a horvát munkaközvetítő hivatal eszéki irodájával partnerségben valósította meg a Befogadással a munkáltatásért című projektjét a munka- és nyugdíjügyi minisztérium Kívánj! (Zaželi!) programjának keretében, az Európai Szociális Alap támogatásával.

A projekt célja a nők esélyeinek növelése a munkaerőpiacon, illetve a rászoruló személyek életminőségének javítása. Magában foglalja a nőknek az idősgondozás területén való képzését, legfontosabb része pedig az idősek, mozgáskorlátozottak, anyagilag hátrányos helyzetűek segítése a háztartási munkák elvégzése, a személyi higiénia fenntartása, az orvosi utasítások betartása, valamint kisebb kerti munkák végzése terén.

A program keretében tíz nőt foglalkoztattak két éven keresztül, akik 120 időskorú, fogyatékkal élő, szociálisan hátrányos helyzetű ember számára nyújtottak segítséget mindennapi teendőik elvégzésében. A rászorulókat emellett higiéniai eszközcsomaggal is segítették, a tíz gondozó számára pedig kerékpárokat vásároltak a projekt keretében.

Az eltelt két év alatt a foglalkoztatott nők felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokra tettek szert az adott tevékenységben, tízből heten ápolói szakképesítést is szereztek, ezáltal versenyképesebbé válva a munkaerőpiacon.

A Befogadással a munkáltatásért projekt sikerét az is igazolja, hogy sikerült felkelteni a rászorulók érdeklődését a különféle tevékenységekben való részvételre, ösztönözni a társadalmi befogadásukat, ezáltal javítottak az életminőségükön.