Soha nem volt ilyen alacsony a Duna vízállása

0
102

Az elmúlt hónapokban tapasztalt csapadékszegény időszak következtében folyóink vízszintje a múlt héten történelmi mélypontra süllyedt.

Sorra dőltek meg a Duna és a Dráva vízállási rekordjai az elmúlt héten a folyók teljes szakaszán. Budapesten október 18-án 41 centis vízállást mértek, ezzel megdőlt az 51 centis negatív csúcs, melyet 1947-ben jegyeztek fel. Az alacsony vízállás miatt a nagyobb hajók számára közlekedési tilalmat vezettek be. Kiskőszegnél (Batina) sem jobb a helyzet, ahol a most mért -67 cm 12 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legalacsonyabb ottani vízállásnál. Azóta már emelkedett kicsit, de még mindig alacsonyabb az ilyenkor szokottnál.

A Dunán legutóbb 2003-ban mértek hasonlóan alacsony vízállást, rekord ugyan nem dőlt meg, de a vízmérce -45 centimétert mutatott. Akkor a Dunából Kiskőszegnél előbukkant számos második világháborús roncs is, melyek közül többet ki is emeltek.

– A mostani alacsony vízállás ellenére sem látszanak már a Dunában a még ottmaradt roncsok, nagy részüket sikerült a legutóbbi aszályos időszakban kiemelni. Meg hát azóta ott megépült a kikötő, és a Karasica-patak által felhalmozott homok is ellepte a területet – mondta Sipos Sándor, a Darázsi járás magyar elöljáró-helyettese.