„Soha ennyi magyar nem vett még részt a Márton-napon, mint idén“

0
131

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a pélmonostori Magyar Katolikus Nőegylet idén is megünnepelte Márton napját. Felelevenítették Szent Márton legendáját, asztalra került a libasült, az újbor, és a szervezők arra a legbüszkébbek, hogy bemutatkozott a nemrég alakult gyermektánccsoportjuk a nagyközönségnek.

November 11-e különleges nap a pélmonostoriak életében, Szent Mártonnak a napja ez, amely már 26 éve a város napja is. A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Magyar Katolikus Nőegylet is ennek az ünnepnek az alkalmából szervezi legfőbb rendezvényét.

A Márton-napi ünnep idén is a fakultatív magyarórákra járó gyerekek és szüleik lampionos felvonulásával kezdődött, élükön Mártonnal, a római császári katonával (Fica János), aki a pélmonostori Magyarok Otthonához érve megosztotta köpenyét egy nélkülöző koldussal (Jankovics Sándor). A legenda szerint ezután Jézus a koldus alakjában megjelenik Mártonnak, aki ettől kezdve a római hadsereg helyett Istent szolgálja.

A legenda felelevenítését követően a székház udvarában felállított színpadon folytatódott a program, ahol Magyar József zágrábi magyar nagykövet, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke köszöntötték a szépszámú közönséget.

– Márton-napi rendezvényünk a pélmonostori magyar közösség élni akarásáról tanúskodik, hiszen ha visszagondolunk a kezdetekre, leszögezhetjük, hogy sokkal nehezebb körülmények között is sikerült helytállniuk az itteni magyaroknak. Ma viszont új székházban, rendezett körülmények között ünnepelhetünk, és azt is elmondhatom, hogy soha ennyi magyar nem vett még részt a Márton-napon, mint idén – mondta beszédében Jankovics Róbert.

A rendezvényen részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke és Gárdos Béla eszéki magyar konzul is. A pakráci magyarok palacsintát sütöttek standjuknál.

Először lépett színpadra a pélmonostori gyermektánccsoport

A beszédek után a színpadon a fellépők következtek. A Kórógy Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja énekszámával és táncával gazdagította a programot, a pélmonostori, anyanyelvápolásra járó fiatalok gyerekjátékokkal léptek színpadra, a Vukovári Népzeneoktatási Műhely növendékei zenéltek, majd a pélmonostori gyermektánccsoport állt a pódiumra.

Az együttes a Csillagszemű játszó- és alkotóműhely keretében alakult néhány hónappal ezelőtt Ferenc Ilić Emese óvónő vezetésével. Jelenleg tizenkét tagja van, általános iskoláskorú fiúk és lányok alkotják. Nemrég kaptak népviseletet, és szorgosan készültek erre az alkalomra, amely első fellépésük volt.

– Örülünk, hogy a jelenlegi körülményeknek, az új, tágas székhelyünknek köszönhetően lehetőségünk volt arra, hogy bővítsük tevékenységünket, és megalakíthattuk gyermektánccsoportunkat, mert a fiatalok bevonása az egyesületi munkába a biztosítéka annak, hogy fennmaradunk a jövőben is – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetője.

A színvonalas produkció a gyerekek lelkes hozzáállásáról árulkodott. A kultúrműsor után a házigazdák Márton-napi libasültet szolgáltak fel a vendégeknek.

A rendezvényt a Horvát Kormány, a Horvát Kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala, az országos Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, valamint Pélmonostor városa támogatta.

Épül a Szent Márton tér a Magyarok Otthona előtt

Bábli Mária, a Magyar Katolikus Nőegylet elnök asszonya lapunknak nyilatkozva elmondta, örül, hogy városukban ilyen nagy kultusza van Szent Mártonnak, templomuk és az utca is, ahol a székházuk található, az ő nevét viseli, és hamarosan egy teret is avatnak a tiszteletére.

Jankovics Róberttől megtudtuk, Pél-monostor városának köszönhetően a Szent Márton nevét viselő objektumok sorát bővíti a jövőben a Szent Márton tér, amely a pélmonostori magyarok otthona előtt épül, és amely a jövőben a legenda felelevenítésének helyéül szolgál.