Slikarska sekcija u Suzi održala je radionicu

37

Mali članovi slikarske sekcije Szivárvány, Kulturnog društva Jókai Mór, izrađivali su pokladne maske i pripremali dekoracije za nadolazeći dječji maskenbal.

Slikarska sekcija Szivárvány u Suzi započela je svoje aktivnosti 2000. godine u okviru Kulturnog društva Jókai Mór. U starom kulturnom domu, u prostoriji gdje se nekada nalazio kino projektor, organizirali su svoj atelje.

Od osnutka, u sekciji su se izmijenile mnoge generacije, djeca su uvijek rado sudjelovala na radionicama, na kojima su se mogli iskušati u raznim tehnikama, već i od kuće poznatom izradom svijeća, pisanica i oslikavanjem predmeta. Žužana Kovats, predsjednica Kulturnog društva Jókai Mór, i voditeljica slikarske sekcije, vodi brigu o tome kako se aktivnosti ne bi svele samo na tehnike izrade, nego da i teme budu raznolike – tako, na primjer priliku za raznolikost pružaju i pripreme za razne praznike. Slijedeći praznik, pokladno razdoblje koje traje od Sveta tri kralja (6. siječanj) do Čiste srijede, odnosno do početka Velikog posta, četrdeset dana prije Uskrsa, svojom raznolikošću pruža široku lepezu mogućnosti stvaranja.

-Sudionici naše slikarske sekcije bojali su, rezali, lijepili, pripremali maske, osim toga, naša sekcija odgovorna je i za izradu dekoracija za dječji maskenbal – rekla je za naš list Žužana Kovats.

U radu slikarske sekcija Szivárvány trenutno sudjeluje 10-12 osnovnoškolaca. Materijali za stvaranje osigurani su uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i Zaklade Bethlen Gábor.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.