Slatinán lépett föl a Népkör tánccsoportja

0
28

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tánccsoportja is fellépett a slatinai néptáncszemlén, legújabb koreográfiáját, a Galga menti táncot mutatta be a népes közönségnek.

A Népkör Magyar Kultúregyesület 76 éve tevékenykedik az eszéki magyarság anyanyelvének, kultúrájának és népi hagyományainak a megőrzése érdekében. Tagjai rendszeresen találkoznak a székhelyükön, a ma már Eszékhez tartozó Rétfaluban, folyamatosak a próbák az énekkarban és a táncegyüttesben is, de kézműves szakcsoportjuk is aktív. Augusztusban aratóbált tartottak és Szent István királyunkról is megemlékeztek. Igyekeznek bevonni a fiatalokat a munkájukba, hogy velük együtt őrizzék, ápolják a magyar hagyományokat.

Tánccsoportjuk augusztus végén Slatina városában vendégszerepelt, a slatinai Dika Kultúregyesület 27. folklórszemléjén, melyet a városnapok keretében rendeztek meg. Több művészeti együttes is bemutatta a koreográfiáit, a díszes népviseleteket is megcsodálhatták a résztvevők, szerencsére az időjárás is kedvezett a programnak.

A Népkör tánccsoportja itt mutatta be másodszor legújabb koreográfiáját, a Galga menti táncot, a rendezvényen egyedüliként képviselte a horvátországi magyarságot.

Szemesi Róbert, a Népkör titkára, tánccsoportvezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, egyesületük egy felvidéki vendégszereplés mellett, melyre hétvégén került sor, saját rendezvényére készül, az Eszéki Magyar Napra, ezúton is szeretné felhívni népi tánccsoportjaink, kézműves kiállítóink figyelmét, jelentkezzenek a rendezvény kultúrműsorában való részvételre, foglaljanak standot a kirakodóvásárra.