Sjednica Foruma mađarskih pedagoga u Hrvatskoj

0
9

Prošli tjedan je u Kopačevu održana opća skupština Foruma mađarskih pedagoga u Hrvatskoj. Na sjednici je bilo riječi o najvažnijim profesionalni događajima posljednjeg razdoblja, daljnjim usavršavanjima, studijskim putovanjima te o završenim i tekućim investicijama.

Forum je prošle godine organizirao nekoliko programam o kojemu je predsjednik, Nandor Čapo izvjestio na općoj skupštini održanoj u Kopačevu. Predsjednik stručne organizacije rekao je da su se od otvaranja Centra mladeži i pokaznog poljoprivrednog gospodarstva u Kopačevu prošle godine nastavili razvojni projekti. Izgradnja bazena je u tijeku, a planiraju izgraditi i sportski teren i plastenik.

Također je detaljno objasnio Razvojni program vrtića i rekao da je u prvoj fazi izgrađeno pet igrališta u raspršenim područjima, a u drugoj fazi će još šest biti izgrađeno u Baranji i Slavoniji, a zatim se zahvalio sponzorima.

– Sve naše programe i aktivnosti provodimo u korist naših mađarskih učitelja i učenika uz pomoć naših sponzora: Fonda Gábor Bethlen, Državnog tajništva za nacionalnu politiku i Ministarstva ljudskih resursa – rekao je predsjednik Foruma.

Voditelj ureda, Kristian Palinkaš, detaljno je predstavio implementirane programe podrške. Potvrdio je da će se sredstva za pomoć učenju, kao i većina njihovih programa, nastaviti i ove godine. Ove godine su već isplaćene dvije rate potpore za djecu koja pohađaju vrtić na mađarskom jeziku, a na potporu ima pravo svaki roditelj čije dijete pohađa vrtić na mađarskom jeziku i koji se pravovremeno prijavio.

– Rok za podnošenje zahtjeva isticao bi 25. travnja, ali je zbog epidemiološke situacije rok prolongiran na 30. listopada. Prijave i dalje kontinuirano stižu, ali želim upozoriti učitelje i putem novina također zamoliti roditelje da pokušaju poslati obrasce i potrebnu dokumentaciju do kraja školske godine. Za vrijeme ljetnih praznika će izdavanje potvrde o pohađanju škole biti problem – savjetovao je Kristian Palinkaš.

Zbog epidemiološke situacije je nekoliko njihovih programa odgođen pa su raspravljali i o tome koji bi od njih mogli organizirati kasnije. Navedeni su i dodatni programi, ali o konkretnim datumima odlučit će se tek kada se sva ograničenja u potpunosti ukinu.