Sjećanje na aradske mučenike

0
50

Dan pogubljenja trinaestorice iz Arada jedan je od najtužnijih dana u našoj povijesti. Događaja od prije 170 godina sjećaju se Mađari svugdje u svijetu.  I mi, Mađari u Hrvatskoj, odali smo počast uspomeni na mučenike.

Mađarska vlada je 2001. godine proglasila 6. listopad danom žalosti mađarskog naroda, kada se sjećamo 13 pogubljenih mučenika iz Arada nakon 1848-`49 revolucije te grofa Lajosa Batthyánya, prvog neovisnog vođe mađarske Vlade ubijenog isti dan u Pešti. Mi, Mađari u Hrvatskoj redovito obilježavamo ovaj tužni događaj naše prošlosti.

Centralno sjećanje DZMH u Bilju

Središnja komemoracija Demokratske zajednice Mađara u Hrvatskoj (DZMH) je i ove godine održana u Bilju. Prije tri godine članovi organizacije posadili su drvo sjećanja u dvorištu svog sjedišta uz čiju su neposrednu blizinu postavili  ploču u spomen 13 junaka. Njihov cilj bio je stvoriti živuću, cjeloživotnu uspomenu koja će sačuvati i podsjetiti buduće generacije na slavu mučenika dugi niz godina. Ovogodišnjoj komemoraciji prisustvovali  su sudionici iz svih mađarskih naselja u Slavoniji i Baranji kako bi odali svoju milost svim herojima koji su dali svoj život za mađarsku slobodu.

– Domoljublje pogubljenih generala u Aradu od prije 170 godina, kojih se tužno, ali ponosno sjećamo, uzorno je, jer su dali živote za svoju domovinu i za slobodu mađarskog naroda.  Za nas Mađare u Hrvatskoj važan je rat za neovisnost 1848-49 godine , jer je to bio posljednji trenutak u povijesti u kojem su velesile  mogle okrenuti hrvatski i mađarski narod jedan protiv drugog. Moramo se truditi da se ovo više ne ponovi i spriječiti da velesile stanu  između dva naroda – rekao je Róbert Jankovics, naš zastupnik u Saboru, predsjednik DZMH.

Na komemoraciji bio je nazočan i Béla Gárdos, mađarski konzul u Osijeku.

U Zmajevcu su oživjeli stari običaj

U Zmajevcu i Suzi je uvijek bio snažan duh 1848. i kult Lajosa Kossutha. Kao rezultat toga, krajem 19. stoljeća je postojao običaj u zmajevačkim podrumima, koji je bio vezan za aradske mučenike. Vinari su 6. listopada ispred svog podruma stavili bokal vina, papir i olovku. Prolaznik, koji je znao zapisati ime najmanje tri mučenika, smio si je sipati vino. Članovi udruge mladih Hegyalja, zajedno s Zmajevčanima, ove su godine obnovili ovaj običaj. Lokacija je također bila simbolična, jer je to učinjeno ispred nekadašnjeg podruma u vlasništvu Béni Izsák, posjetitelja Kossutha u prognanstvu, a koji je sada u vlasništvu obitelji Angyal. Nazočne je pozdravio  Daniel Hordósi, predsjednik udruge, a potom je János Andócsi govorio o ulozi mučenika u našoj povijesti.

– Oduvijek je za udrugu mladih Hegyalja bilo vrlo važno njegovati nacionalno sjećanje i nacionalnu svijest. U tom smo duhu odlučili oživjeti ovaj stari običaj pišući na papir imena svih 13 generala-rekao je Dániel Hordósi, predsjednik udruge mladih Hegyalja, koji je dodao da mu je posebno drago što se na tako  simboličnoj lokaciji može prisjetiti heroja iz Arada i još jednom se želi zahvaliti obitelji Angyal na dostupnosti njihovog podruma.

Komemoraciju je sponzorirala DZMH.