Sjećaju se čakovačkih mrtvih junaka

0
13

U Čakovcima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji, prošli su se tjedan prisjetili lokalnih civila koji su poginuli u Domovinskom ratu. Među poginulim seljanima bila su i dva Mađara.

U našoj regiji zasigurno nema naselja u kojima nitko od stanovnika nije umro u Domovinskom ratu. Među poginulima je bilo puno Mađara čija sjećanja i danas čuva i poštuje  naša zajednica. Za članove Vijeća mađarske manjine Vukovarsko-srijemske županije sjećanje je posebno važno, jer su mnogi izgubili članove obitelji u ratu. U Čakovcima su dvije mađarske žrtve – Ferenc Kovács i Antal Szitás – bile žrtve agresije, a na rubu sela mramorna ploča čuva njihova imena. Pripadnici Vijeća mađarske manjine Vukovarsko-srijemske županije prošli su tjedan položili vijence na prigodni memorijalni spomenik u organizaciji Općine Tompojevci.

– Jesen je za nas uvijek vrlo tužno razdoblje, tada se prisjećamo naših najmilijih, prijatelja koji su poginuli u ratu- rekla je Rozália Jakumetović, predsjednica mađarske manjinske samouprave Vukovarsko-srijemske županije.