Sikeres évet zárt az ójankováci kultúregyesület

175

Szombaton tartotta évi közgyűlését az Ójankovácon működő Jankovci Kultúregyesület, melyen összefoglalták a múlt évi tevékenységet és felvázolták az idei terveket.

A közgyűlés első napirendi pontjaként Nović Sándor, az ójankováci kultúregyesület elnöke számolt be a múlt évi tevékenységről. Elhangzott, hogy tánccsoportjuknak összesen tizenhat vendégszereplése volt, ezek közül kiemelte az erdélyi és az ausztriai bemutatkozást, valamint a Vinkovcei ősz elnevezésű fesztiválon való részvételt. Tavaly májusban tartották a sorrendben 17. néptáncszemléjüket, melyen tíz tánccsoport vett részt.

Nović ismertette az idei terveket is, melyek között mintegy tíz fellépés és népviseletük felújítása is szerepel, továbbá idén is megtartják szemléjüket, melynek időpontját május 26-ára tűzték ki.

Anyagi forrásaikkal kapcsolatban az egyesület vezetője lapunknak elmondta, tavaly a járási és megyei támogatásokon kívül tíz év után először részesültek az állami költségvetésből, a zágrábi Kisebbségi Tanács pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően volt programokban gazdag, sikeres év számukra 2017.

A tánccsoportot és zenekart is működtető kultúregyesületnek jelenleg hatvan tagja van, a résztvevők életkora héttől hatvannyolc évesig terjed. Novićtól azt is megtudtuk, mostantól nagyobb hangsúlyt fektetnének a fiatalokkal való foglalkozásra, hiszen ők jelentik egyesületük jövőjét.

A közgyűlésen részt vett parlamenti képviselőnk, a HMDK elnöke, Jankovics Róbert, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Dragan Sudarević, az Ójankováci járás elöljárója, Denis Travančić, az ójankováci helyi választmány elnöke, továbbá a helyi nőszervezet, valamint a nyugdíjas kör és a katolikusok egyesülete is képviseltették magukat.