Šest mađarskih studenata dobilo rekordan iznos stipendije

76

Generalni konzulat Mađarske u Osijeku dodijelio je stipendije koje je dobilo šestero studenata mađarske nacionalne manjine, koji su započeli ili već pohađaju visoko obrazovanje u Hrvatskoj.

Na natječaj su se mogle prijaviti sve osobe mađarske nacionalne manjine s hrvatskim državljanstvom koje pohađaju redovni studij u nekoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj, u 2022/23. školskoj godini. Prednost su imali kandidati koji su završili srednju školu u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Hrvatskoj, kao i oni s dokazanim lošijim socijalnim stanjem.

U ocjenjivanju prijavljenih kandidata su, osim Generalnog konzulata, sudjelovali i DZMH, Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale i Zaklada Economica Hungarica.

Stipendiste su u ponedjeljak dočekali pod svečanim okolnostima. Studentima je prvo čestitao konzul, dr. Zoltán Császár, a obratio im se i Róbert Jankovics, predsjednik DZMH.

-Pristiglo je 15 prijava, među njima osam je studenata Katedre za mađarski jezik.  Zbog toga smo mislili odabrati polovicu stipendista, dakle tri osobe s ovog studija, a troje pak sa nekog drugog. Uspjeli smo podijeliti rekordan iznos stipendije, ovim putem čestitam studentima i želim im uspješno studiranje – izjavio je Róbert Jankovics.

Rekordan iznos stipendije dijelom je prikupljen od koncerata u organizaciji Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku, dijelom od OTP Banke, Regionalnog predstavništva za Slavoniju i od više mađarskih poduzetnika, ali je i Zaklada Economica Hungarica odigrala veliku ulogu u prikupljanju priloga.

Stipendiju iznosa 950 eura dobile su studentice Katedre za mađarski jezik: Petra Peter (II. godina) i Viktorija Bisztrica (II. godina), obje iz Vardarca, kao i Marta Stanušić iz Osijeka (I. godina), bile su učenice Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, što je bila prednost prilikom ocjenjivanja prijava. Stipendiju od 800 eura mogli su preuzeti Zoltan Palinkaš iz Novog Bezdana (I. godina), smjer matematike, Adrienn Čapo iz Kneževih Vinograda (I. godina), smjer logopedije i Gabriel Munk iz Grabovca (I. godina), studij prava.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.