Sepsiszentgyörgy: Kopács is bemutatkozott a Szent György Napokon

0
556
Sepsiszentgyörgy

Erdély egyik legrégebbi és legnagyobb városünnepe a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok, ahol a számos program mellett egy konferencia keretében hét ország tizenegy településének, köztük a drávaszögi Kopácsnak a küldöttei is részt vettek.

A 25. Szent György Napok rendezvénysorozat ebben az évben is gazdag kulturális programokkal várta az érdeklődőket az erdélyi-székelyföldi Sepsiszentgyörgybe. Színházi előadások, komoly- és könnyűzenei koncertek, zenés gyermekszínház, gyermekszínjátszó találkozó, táncbemutatók, sportesemények, kiállítások, irodalmi estek, táncházak, kézműves vásár és még számos tartalmas program várt a helybéliekre és a Sepsiszentgyörgyre látogatókra.

Sepsiszentgyörgy

A Szent György-napi rendezvényen hét ország tizenegy településének a küldöttei is részt vettek, és egy Kulturális célkitűzések a városfejlesztésben című konferencia keretében osztották meg tapasztalataikat egymással.

A kultúra nemcsak a különböző népcsoportok közötti jobb megértést szolgálja, hanem hozzájárulhat a gazdaság fejlődéséhez is – fogalmazta meg Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi polgármester-helyettes, aki hozzátette azt is, hogy ez a megfontolás állt a középpontban akkor is, amikor Sepsiszentgyörgy megpályázta az Európa Kulturális Fővárosa címet. A város és identitás, valamint az élhető város a kultúrán keresztül témákat boncolgató konferencián magyarországi (Cegléd, Kecskemét, Kiskunhalas, Mosonmagyaróvár), szerbiai (Magyarkanizsa), németországi (Drezda), horvátországi (Kopács), szlovákiai (Királyhelmec) és albániai (Tirana) küldöttek szólaltak föl. Ugyanezen testvér- és partnertelepülések részvételével jött létre a Lábas Ház előtt vasárnap estig megtekinthető Autentikus és stilizált népviselet című kiállítás.

A konferencián Kriják Diána tartott előadást Kopácsról, a helyi viseletet pedig Ognjenović Kettős Zsuzsanna mutatta be.

Mindketten elmondták, hogy páratlan vendégfogadásban volt részük, nagyszerűen érezték magukat, és örülnek neki, hogy Kopácsot egy ilyen eseményen is bemutathatták.

A rendezvényre a kopácsi Arany János Magyar Kultúregyesület kapta a meghívást.