Sebestyén Márta és barátai Varasdon

0
39

Június 27-én a V4-elnökség hivatalos zárórendezvénye keretében Sebestyén Márta és barátai adtak koncertet a varasdi (Varaždin) Horvát Nemzeti Színházban.

A Visegrádi Együttműködés az Európai Unión belül, négy közép-európai tagállam, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia regionális szervezete. Az együttműködés célja ezen országok gazdasági, diplomáciai és politikai érdekeinek közös képviselete, esetleges lépéseinek összehangolása.

2021. július 1. és 2022. június 30. között Magyarország töltötte be az elnöki tisztséget.

A V4 elnökségének hivatalos zárórendezvényeként Európa közepén címmel a magyar zene egyik legismertebb sztárja, Sebestyén Márta magyar Grammy-díjas népdalénekes, zeneszerző adott koncertet barátaival Varasdon.

Az ingyenes hangversenyt a zágrábi Liszt Intézet szervezte a Varasdi Koncertirodával, Varasd városával és a varasdi Horvát Nemzeti Színházzal együttműködve. Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával valósult meg.

Köszöntőbeszédet Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet mondott, felelevenítette a nagykövetségnek a magyar visegrádi elnökség keretében megvalósított rendezvényeit, majd háláját fejezte ki Varasd városának, Neven Bosilj polgármesternek, valamint Rajmond Rojniknak, a varasdi koncertiroda (Koncertni ured) elnökének a vendéglátásért.

Demcsák Csaba

Neven Bosilj, Varasd polgármestere felszólalásában azt hangsúlyozta, minden eddiginél nagyobb szükség van a nemzetek és államok közti egységre, megértésre és toleranciára. Varasd, Horvátország egykori fővárosa gazdag történelemmel rendelkező város, amely a kultúra segítségével mindig sikeresen teljesítette ezt a küldetést, embereket és országokat közelebb hozva egymáshoz.

Sebestyén Márta a magyar népzene leghíresebb képviselője, a magyar kultúra igazi nagykövete. Szinte nincs olyan ország, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár egyedül, akár zenésztársaival. A 80-as évek eleje óta a leghíresebb magyar népi együttessel, a Muzsikással lépett fel. Leginkább különböző magyar területek népdalait énekli, de angol, jiddis, bolgár, görög vagy horvát nyelvű dalokat is előad.