Savjet za nacionalne manjine u Zagrebu donio je odluku: ovogodišnji proračun za potpore mađarskoj manjini u Hrvatskoj povećan je za 33,92 % u odnosu na prošlu godinu

9

Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske održao je sjednicu u petak. Na dnevnom redu bilo je Godišnje izvješće o utrošku sredstava te Odluka o rasporedu sredstava za tekuću godinu.

Od 1340 programa prijavljenih na Javni poziv, predviđeno je sufinanciranje 1253 programa

Izvještaji mađarskih udruga iz prošle godine i dalje su besprijekorni, pa ih je Savjet za nacionalne manjine jednoglasno prihvatio.

Što se tiče podjele ovogodišnje potpore rekordnog iznosa, Savjet je preporučio rekordno povećanje za programe Mađara u Hrvatskoj: proračun je porastao s prošlogodišnjih 1.021.000 eura na 1.367.300 eura, što je Savjet za nacionalne manjine i prihvatio.

Prošle godine ukupno je 49 mađarskih udruga dobilo potporu, dok će ove godine 53 mađarske udruge dobiti financijsku podršku iz Zagreba za svoje programe.

To se formiralo tako što se MKUD Darda nije prijavilo na natječaj, dok se u 2024. prijavilo 5 novih udruga kojima su odobrena sredstva: KUD „Čakovci“, Udruga mladeži za njegovanje običaja Mađara „Novi Bezdan“, Gazdinski krug DZMH, Udruga mladih „Gedeon Ač“ Suza i Udruga Turul iz Zmajevca.

Detaljan  prilaz raspodjele sredstava dostupan je na stranicama Savjeta za nacionalne manjine i u Narodnim novinama.

Jankovics: „U osam godina se financijska potpora mađarskim udrugama od Savjeta za nacionalne manjine trostruko povećala“

-Zahvaljujem na ovako velikoj potpori Savjeta za nacionalne manjine. Povećanje potpora za 33,92% u odnosu na prošlogodišnju već rekordnu potporu, pokazatelj je toga koliko Mađari u Hrvatskoj povjerenja imaju u Zagrebu. Od kako sam prije 8 godina u ime DZMH postao članom Savjeta, potpore mađarskim udrugama povećali smo trostruko, što je zaista nevjerojatan pokazatelj. Jako je važno da ovo teško stečeno povjerenje naše udruge ne zlorabe, i da potpore koriste isključivo za odobrene programe – rekao je Róbert Jankovics.