Sataraš festival i ove godine u Kopačevu

0
34

Sataraš je jedno neizostavno klasično mađarsko jelo ljeta, za koje svatko ima svoju sigurnu recepturu. Popularno ljetno jelo i ove godine se pripremalo u mnogim ukusnim varijacijama na Sataraš festivalu u Kopačevu.

Natjecanja u kuhanju su popularna i u našem kraju. Organiziraju se u pripremi raznih vrsta jela, najčešće se natječe u kuhanju fiš paprikaša, graha i perkelta, ali smo pisali već i o natjecanju u roštiljanju.

Od kuhanja sataraša tradiciju je stvorilo Kulturno umjetničko društvo Arany János iz Kopačeva prije jednog desetljeća, članovi su prvo natjecanje organizirali sa svrhom promoviranja proizvoda domaćih poljoprivrednika, koje je od tada popularan događaj.

To je jedno tipično jelo za koje možemo tvrditi da je toliko vrsta sataraša, koliko je kuća. To je jedno takvo kuhano jelo za koje je recept napisan iz glave, čije sastojke uveliko određuje sadržaj smočnice i hladnjaka, odnosno ukus pojedinog kuhara sataraša, tako se nikada ne pripremi dva puta isti sataraš. Tako je to bilo i u subotu u Kopačevu gdje su kuhari 24 ekipe stali pred kotliće i svaki je nastojao, prema svome ukusu pripremljenim satarašem, osvojiti ocjene žirija.

Organizatori su za sataraš osigurali papriku, rajčicu i luk, svaki prijavljeni tim je dobio i po jedan kotlić, a sve ostalo potrebno za sataraš i priloge, kuhari su donijeli svatko svoje.

Nakon pripreme, svi su krenuli s kuhanjem. Dok su kuhari miješali jelo, organizatori su pripremili prateće programe: za odrasle natjecanje u kušanju rakije, a za djecu napuhanca za skakanje.

Jela su bila spremna u dogovoreno vrijeme i žiri, kojeg su činili Janoš Kovač, Stjepan Hlevnjak i Timea Varga, započeo je s vrednovanjem. Nakon dugog ocjenjivanja, uspjeli su izabrati tri najbolja. Prvo mjesto osvojio je Balint Šoja iz Kneževih Vinograda, drugo mjesto kuhar Mađarskog kulturnog društva iz Vinkovaca, Pal Varga, a broncu je osvojila višestruka prvakinja iz Kopačeva, Ida Potalec.

Festival je ostvaren uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.