Sastanak s predstavnicima Mađara u Velikoj Pisanici

0
17

U Velikoj Pisanici se Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, našao s mađarskim udrugama i čelnicima Vijeća mađarske nacionalne manjine iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

U petak su se Róbert Jankovics, predsjednik i Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH dogovarali o aktualnim pitanjima s mađarskim udrugama i čelnicima Vijeća mađarskih nacionalnih manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

-Na sastanku u petak među aktualnostima bilo je riječi o važnijim ovogodišnjim događanjima i mogućnostima potpora, ali su nas obavijestili i o izborima u Mađarskoj – doznali smo od Snježane Sabo, predsjednice Zajednice Mađara Daruvar.

Zlata Berkeš, predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije i čelnica udruge iz Velike Pisanice, za naš list izjavila je kako im jako puno znači što čelnici DZMH posvećuju pažnju Mađarima zapadne Slavonije, poslušaju njihove probleme i podupiru njihov rad u skladu s mogućnostima.  

Dodala je kako su zadovoljni s uvjetima neophodnim za rad, zahvaljujući potporama Savjeta za nacionalne manjine ostvarili su brojna ulaganja na svome sjedištu. Što se programa tiče, voljeli bi obilježiti praznik povodom 15. ožujka, te se nadaju kako tome epidemiološka situacija neće biti prepreka.

Róbert Jankovics je i na ovome sastanku naglasio da će i ubuduće učiniti sve kako bi stvorio odgovarajuće uvjete u kojima bi Mađari Bjelovarsko-bilogorske županije mogli uspješno raditi. Središnjica DZMH posebnim programima očuvanja identiteta potpomaže tu zajednicu, kao što im pomaže i u održavanju kontakata s udrugama u većinskim zajednicama. U proteklom razdoblju uspjelo se riješiti i problem sjedišta za više udruga iz zapadne Slavonije, odnosno učinit će sve u interesu toga da ove raspršene zajednice opstanu, jer za DZMH svaki Mađar/Mađarica u Hrvatskoj jednako je važan/važna.

Na skupštini su bili prisutni još i Elemir Bereš, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Velika Pisanica, Antal Furjan, potpredsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, Elika Jarža, predsjednica Zajednice Mađara Dežanovac, Dalibor Lenče, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Dežanovac, Franjo Sabo, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Končanica i Eugen Horvat, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Veliki Grđevac. Sa sastanka je zbog samoizolacije morao izostati Ištvan Katona, predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Općine Nova Rača.