Sastanak mještana održan u Suzi i Kotlini

35

Sastanak mještana održan je 13. siječnja u Kossuth kući u Suzi i u Domu Mađara u Kotlini, Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, izvijestio je o položaju Mađara u Hrvatskoj, odnosno raspravljalo se o aktualnim problemima i pitanjima lokalne zajednice. Sastanci su bili namijenjeni svima onima koji su zainteresirani za zajednička pitanja.

Nekada su postojali mjesni odbori koji su za zadatak imali sazvati mještane na sastanke, od ukidanja mjesnih odbora, ne postoji nikakvo tijelo koje bi moglo sazvati mještane mađarske zajednice na forume na kojima bi se mogle raspraviti aktualnosti i problemi kako na državnoj, tako i na lokalnoj razini.

Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, odlučio je nadomjestiti taj nedostatak i vratiti u praksu sastanke mještana.

Cilj sastanaka i sada je informirati mještane o poslovima zajednice, odnosno dati mogućnost da se izraze problemi i pitanja. Prva dva sastanka mještana održana su 13. siječnja u Suzi i u Kotlini.

Sudionike sastanka u Kossuth kući u Suzi pozdravio je Róbert Jankovics zajedno s Jožefom Kozarom, predsjednikom DZMH ogranka Suza i Stefanom Bonetom, predsjednikom Udruge mladih ”Gedeon Ač”, a u Domu Mađara u Kotlini zajedno sa Zoltanom Šipošem, predsjednikom DZMH ogranka Kotlina, sastancima je prisustvovala i Sanela Proser Horvatin, tajnica DZMH.

Na oba sastanka bilo je prisutnih u lijepom broju, ne samo čelnici civilnih udruga i njihovi članovi, već i druge zainteresirane osobe.

Róbert Jankovics izvijestio je o DZMH i o pitanjima i aktualnostima koje se tiču mađarske zajednice u Hrvatskoj. Rekao je, kako je već sedam godina saborski zastupnik, od toga su u zadnje četiri godine postigli najznačajnije uspjehe i to u otežanim okolnostima kako na državnoj, tako i na globalnoj razini: pandemija korona virusa i potresi, rat i inflacija još uvijek zagorčavaju naše živote. DZMH i mađarska zajednica su unatoč tim nepovoljnim uvjetima uspjele poboljšati kvalitetu života Mađara u Hrvatskoj.

Najočitiji napredak postignut je na kulturno-umjetničkom polju, velike manifestacije dokaz su bogatog djelovanja na očuvanju tradicije. Izgradnjom novih i obnovom postojećih društvenih zgrada uspjelo se svim udrugama osigurati odgovarajuće uvjete za njihovo funkcioniranje. Ogroman uspjeh je što se u brojnim naseljima uspjelo obnoviti crkve, gdje je više takvih zaštićenih objekata spašeno od propadanja. Na području gospodarstva uspostavio se jedan takav sustav (Zaklada Economica Hungarica) putem kojega mali i srednji poduzetnici i poljoprivrednici mogu ostvariti potpore koje daje vlada Mađarske, a zahvaljujući kojima oni postaju tržišno konkurentni i otvaraju nova radna mjesta. Za DZMH obrazovanje je prioritetno. Nedavno su otvoreni vrtići, učenički dom i sportske dvorane, osim toga postoji takav sustav subvencioniranja koji daje vidljive rezultate po kojima se danas deset puta više učenika odlučuje na obrazovanje na materinjem jeziku nego što je to bilo u školskoj godini 2017-18. Temelj svega toga je postizanje političkih rezultata kakvih u prijašnjim razdobljima Mađari u Hrvatskoj nisu imali.

-Uspjeli smo postići da smo istovremeno politički partneri vlada i Hrvatske i Mađarske. Dogodilo se ono za što se u povijesti rijetko kada pruži prilika: da istovremeno možemo služiti svom narodu i biti dobri Mađari tako što ćemo biti lojalni građani Hrvatske – naglasio je saborski zastupnik Mađara.

Róbert Jankovics je na oba sastanka poticao sudionike neka podijele svoje misli, probleme, neka mu postave pitanja. Na upitano je nastojao odgovoriti, a za nastale probleme obećao je pronaći rješenje.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.