Sastanak Jankovicsa s ministrom vanjskih poslova, Gordanom Grlićem Radmanom

Gordan Grlić Radman és Jankovics Róbert

Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj, prošlog tjedna sastao se s ministrom vanjskih poslova Hrvatske, Gordanom Grlićem Radmanom. Glavna tema susreta bila je povećanje broja graničnih prijelaza između dviju zemalja, kao i pitanje Kenđije.

S obzirom na geografski smještaj našega kraja, postoje određeni specifični problemi. Jedan od tih i, ujedno i najspecifičniji je problem Kenđije. Salaši s druge strane Dunava pravno pripadaju Hrvatskoj, ali s obzirom da se nalaze s druge strane rijeke, hrvatska država ne provodi suverenitet nad tim područjem. Ovo ne može biti sporedna tema i iz razloga jer na spomenutom području žive ljudi, i to većinom Mađari. Upravo iz toga razloga se saborski zastupnik Mađara obratio Gordanu Grliću Radmanu, ministru vanjskih poslova, koji ga je primio osobno. Za svoga posjeta, Jankovics se s ministrom konzultirao oko još jedne važne teme, a to je pitanje graničnih prijelaza. Na Hrvatsko-Mađarskoj granici premalo je graničnih prijelaza, što rezultira dugim čekanjem pri prijelazu granice, ali i otežava gospodarski razvoj. U smislu rješavanja problema, neophodno je otvoriti nove granične prijelaze. Prema planovima, to bi se uskoro i moglo ostvariti između Sároka i Kneževa, odnosno Ivándárde i Branjinog Vrha, i to kao granični prijelaz s autocestom.

-Sastanak s Gordanom Grlićem Radmanom je protekao u vrlo prijateljskom ozračju, ministar ima razumijevanja za naše probleme i obećao je pomoći u rješavanju istih. Također je dodao, kako je pitanje Kenđije vrlo kompleksan problem čije rješavanje ne može biti od danas do sutra, naime Srbija ima drugačiji stav. Što se tiče graničnih prijelaza, ministar je dao čvrsto obećanje u svezi ostvarivanja graničnog prijelaza Sárok – Kneževo. Za očekivati je da će se u roku od mjesec dana o tome donijeti odluka, naime za obje države je jako važno pitanje sustava graničnog prijelaza – izjavio je Róbert Jankovics, zadovoljan susretom.

Kenđija je tema i u hrvatskom saboru

Róbert Jankovics je i u hrvatskom saboru govorio o Kenđiji, odnosno o hrvatskim područjima s druge strane Dunava. Zastupnik je rekao da ne smijemo zaboraviti ljude koji tamo žive i oni su hrvatski državljani: imaju hrvatske osobne iskaznice, hrvatska Hitna pomoć i hrvatski vatrogasci nadležni su ondje, ali zbog granice nikada ne mogu otići na intervenciju u Kenđiju. Dijelom i zbog ove neriješene situacije, salaši koji službeno pripadaju Batini polako ostaju nenaseljeni. Róbert Jankovics je već više puta govorio o problemu Kenđije u hrvatskom saboru.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.