Sajtótájékoztatót tartott a Kisebbségi Jogvédő Intézet az elmúlt évek munkájáról

0
9

Pénteken, január 29-én online sajtótájékoztatót tartott a Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) az elmúlt évek munkájáról, a sikerekről és sikertelenségekről egyaránt. Bemutatták azt is, hogyan lehet az intézet segítségét igénybe venni.

Csóti György, a KJI igazgatója a sajtókonferencia kezdetén elmondta, a Kisebbségi Jogvédő Intézet 2012-ben alakult meg, budapesti székhellyel. Azóta egy igen aktív, alapítványi háttérrel működő civil szervezet. Minden eszközzel arra törekszik, hogy a szomszédos országokban betartsák az őshonos nemzeti közösségekre vonatkozó – sok esetben mégoly gyenge, de meglévő – jogszabályokat, valamint az adott ország által aláírt idevágó nemzetközi egyezményeket. A munkájához szükséges anyagi eszközöket a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül kapják, pályázat útján.

A tevékenységi köröket ismertetve elmondta, hogy kiterjedt jogsegélyszolgálati hálózatot működtetnek az egész Kárpát-medencében. A hálózat egyrészt állandó jogsegélyszolgálati helyekből áll, ahol bárki bármikor térítésmentesen tanácsot kap, ha magyarsága vagy vélhetően a magyarsága miatt éri jogsérelem. Másrészt – szintén ingyenesen – képviseletet biztosítanak nemzettársainknak konkrét peres és egyéb, például közigazgatási eljárásokban. 2020-ban 19 állandó jogsegélyszolgálati iroda működött: Erdélyben 6, a Vajdaságban 4, Kárpátalján 4, a Felvidéken 3, Horvátországban és Szlovéniában 1-1.

- Reklám -

Az oktatás terén is aktív tevékenységet fejt ki a civil szervezet. Amikor a járványhelyzet ezt még nem akadályozta, nyári egyetemeket tartottak külhoni jogászhallgatóknak, fiatal jogászoknak, kezdő ügyvédeknek a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen. 2020-ban ezt online módon sikerült megtartani.

Minden év novemberében két-három napos konferencián számolnak be külhoni partnereik ez elmúlt időszak sikereiről, de sikertelenségeiről is. Ilyenkor külső szakértők és politikusok is tartanak előadásokat, de számos tematikus konferenciát is rendeztek az elmúlt években kiemelten fontos ügyek kapcsán. Majd beszámolt a sikerekről és azokról az esetekről is, amikor nem sikerült haladást elérni.