Saját kriptovalutát dobott piacra a horvát labdarúgó-szövetség

A Horvát Labdarúgó-szövetség is beszállt a világot meghódító kriptoőrületbe, és a múlt héten maga is kiadta saját kriptopénzét. A koin már kereskedelmi forgalomban is kapható.

Az év elején jelentette be a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS), hogy piacra dobja saját kriptovalutáját. A token, mely a fociválogatott beceneve után a VATRENI (Tüzesek) nevet kapta, január 20-án került forgalomba 1 dolláros kezdő áron, de azok, akik előjegyezték vásárlási szándékukat, 10%-kal olcsóbban tudták megvásárolni a digitális érméket.

A horvát nemzeti válogatott kriptovalutáját teljes egészében hazai cégek tervezték és hozták létre a HNS kérésére. A horvát focikoint kezdetben csak az Uniswap decentralizált váltó felületén lehet megvásárolni, és ugyanitt bármelyik pillanatban el is lehet őket adni, de hamarosan máshol is elérhetők lesznek. A virtuális pénzből összesen 30 millió létezik, de a dömping elkerülése érdekében négy részletben dobják majd piacra őket egy éven keresztül. A digitális valuta tulajdonosai azontúl, hogy tokeneikkel egy nappal a hivatalos értékesítés megkezdése előtt belépőjegyeket vásárolhatnak a válogatott mérkőzéseire, beleszólhatnak majd a labdarugó-szövetség operatív döntéseibe is. Ezt egy blokláncon alapuló szavazási rendszer teszi majd lehetővé. A birtokosok dönthetnek például az új mezek dizájnjáról vagy akár arról, hogy hol rendezze meg a nemzeti tizenegy a következő hazai mérkőzését. A HNS elnöke, Marijan Kustić a Jutarnji list című lapnak elmondta, a VATRENI bevezetésével követni kívánják a fociban aktuális trendeket, Nyugat-Európában ugyanis már számos nagy klubnak van saját Fan Tokenje. Fontos viszont megemlíteni, hogy a Bitcoinnal (BTC) és az Ethereummal (ETH) ellentétben, amelyek értéke a mögöttes projektből származik, a Fan Token értéke azokon az egyedi előnyökön alapul, amelyeket a rajongóknak hoz. Az említett okok miatt nem valószínű, hogy a VATRENI ára valaha is túlságosan magasra szökne, sokkal inkább eszmei értékkel bír majd egy ilyen token birtoklása.