Sajam cvijeća u Dalj Planini ponovno je imao veliku posjećenost

12

Prekrasno sunčano vrijeme i šarena cvjetna rapsodija, smotra folklora i bogata gastronomska ponuda dočekali su posjetitelje na 16. Sajmu cvijeća u Dalj Planini.

Ovo je najveći događaj Mađara s Dalj Planine, koji je započeo prije skoro dva desetljeća, kada je jedan mjesni poljoprivrednik predložio ideju za ovaj događaj uzorom na sajam cvijeća u mađarskom gradu Kecel. Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor iz Dalj Planine podržalo je inicijativu, te je događaj svake godine postajao sve poznatiji i popularniji.

Svečano otvorenje i kulturni program u dva navrata

Sjajno sunčano vrijeme u subotu privuklo je posjetitelje, već pri jutarnjem otvaranju štandova u 10 sati bilo je puno znatiželjnika. Okupljenima na svečanom otvaranju obratilo se više govornika, tu su bili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Jugoslav Vesić, načelnik Općine Erdut.

– Sretni smo što je svake godine sve više posjetitelja. Ponuda cvijeća je bogata, kao i sadnica povrća, i sada je puno ponuđača. Možemo zahvaliti Turističkoj zajednici Općine Erdut što je pomogla, jer je sajam postao prevelik za nas. O događaju puno govori i to da imamo puno gostiju koji nam se vraćaju – doznali smo od Imre Huđika, predsjednika Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Dalj Planine.

János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, s nostalgijom je došao na program.

– Meni je ovo kao nekakva godišnjica, prošle godine prvi put sam došao ovdje, to je bio moj prvi događaj od imenovanja generalnim konzulom. Puno je ljudi, zaista je velika rapsodija, puno ljudi, cvijeća, hrane, svega, stvarno mogu samo čestitati organizatorima – izjavio je generalni konzul.

Neizostavni dio festivala je kulturni program koji se odvijao u dva dijela, prijepodne i poslijepodne. Osim domaćina iz Dalj Planine, mađarske folklorne i glazbene tradicije predstavili su dječja plesna skupina Gerle iz Vardarca, folklorna skupina Tavirózsa iz Kopačeva, folklorna skupina mladih Kulturnog društva Petőfi Sándor iz Laslova, odnosno mješoviti zbor Alfalusi i zbor Népdalkör iz Kotline.

Cvijeće, okusi, mirisi

Na Sajam cvijeća ljudi dolaze prije svega zbog cvijeća, mnogi ih ovdje nabavljaju za svoja dvorišta i vrtove.

-Naše obiteljsko gospodarstvo postoji već desetljećima, ali jedini festival, jedini sajam na koji idemo, uvijek je Sajam cvijeća u Dalj Planini. Kako je na sajmu prisutan veliki broj proizvođača, mi smo pripremili neke neuobičajene presadnice, jer pelargonije, kadife, petunije svatko ima u ponudi – saznali smo od vlasnika gospodarstva iz Kopačeva, Dežea Molnara.

No, u ponudi nije bilo samo cvijeće, jer su posjetitelji, koji su svoj dan proveli na 16. Sajmu cvijeća u Dalj Planini, mogli kupiti i kušati langošice, kurtoš-kolač, domaće kolače, dobra vina, ručno izrađene proizvode i domaće delicije.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.